Az illatos bodzavirágból nemcsak szörpöt készíthetünk, hanem sűrű palacsintatésztába mártva vagy keverve meg is süthetjük – isteni finomság, ráadásul gyorsan elkészül. És rém egyszerű!
Érdemes kihasználni a bodzavirág szezonját: sajnos nem tart sokáig, bár a naposabb és árnyasabb részeken nem ugyanakkor virágzik, később pedig érdemes kirándulás alkalmával a dombosabb, hegyesebb vidékeken is keresni.
Ha bodzavirággal szeretnénk dolgozni, inkább sétáljunk egy kicsit, és ne az út szélén található bokrokról szedjük a bodzavirágtányérokat, hanem szennyeződésektől mentes, tiszta levegőjű helyről. Szedéskor ellenőrizzük, hogy nincsenek-e bogarak a virágon – sajnos elég gyorsan és könnyen tetvesedik, ezeket ne szedjük le!
Ha megvannak a friss, illatos bodzavirágok, már csak egy sűrűbb palacsintatésztát kell kevernünk. Két választásunk lehet: vagy egyben hagyjuk a bodzavirágernyőket, és így mártjuk bele a tésztába, majd tesszük bő, forró olajba, vagy levagdossuk a pici fehér virágokat, és ezeket keverjük a tésztába, majd ebből sütünk féltenyérnyi apróbb, de vastagabb palacsintákat olajjal kikent serpenyőben.
Fahéjjal, porcukorral meghintve is nagyon finom, de jól illik hozzá egy friss eperdzsem vagy kis citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesített epersaláta is.
Bodzavirág palacsintabundában
Hozzávalók:
Elkészítés: A bodzavirágokat óvatosan és gyorsan leöblítjük, majd lerázogatjuk, és száradni hagyjuk.
A palacsintatésztához a tojásokat tálba ütjük, simára keverjük a tejjel, belereszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett annyi lisztet, hogy kissé sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Egy serpenyőben legalább 3 ujjnyi olajat melegítünk. Amikor kellően forró, a virágokat a száruknál fogva belemártjuk a palacsintatésztába, majd a forró olajba tesszük, és néhány perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha elkészült, alaposan lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy az felszívja a felesleges zsiradékot.
Még melegen, porcukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk, kínálhatunk hozzá eperdzsemet, eperragut vagy friss epret is.