Írd be, mit keresel:

Virágos jókedvünkben: bodzavirág palacsintabundában

Az illatos bodzavirágból nemcsak szörpöt készíthetünk, hanem sűrű palacsintatésztába mártva vagy keverve meg is süthetjük – isteni finomság, ráadásul gyorsan elkészül. És rém egyszerű!

Érdemes kihasználni a bodzavirág szezonját: sajnos nem tart sokáig, bár a naposabb és árnyasabb részeken nem ugyanakkor virágzik, később pedig érdemes kirándulás alkalmával a dombosabb, hegyesebb vidékeken is keresni.

Ha bodzavirággal szeretnénk dolgozni, inkább sétáljunk egy kicsit, és ne az út szélén található bokrokról szedjük a bodzavirágtányérokat, hanem szennyeződésektől mentes, tiszta levegőjű helyről. Szedéskor ellenőrizzük, hogy nincsenek-e bogarak a virágon – sajnos elég gyorsan és könnyen tetvesedik, ezeket ne szedjük le!

Cookta - 2016.05.15.
Virágos jókedvünkben: bodzavirág palacsintabundában

Forrás:
iStock

Ha megvannak a friss, illatos bodzavirágok, már csak egy sűrűbb palacsintatésztát kell kevernünk. Két választásunk lehet: vagy egyben hagyjuk a bodzavirágernyőket, és így mártjuk bele a tésztába, majd tesszük bő, forró olajba, vagy levagdossuk a pici fehér virágokat, és ezeket keverjük a tésztába, majd ebből sütünk féltenyérnyi apróbb, de vastagabb palacsintákat olajjal kikent serpenyőben.

Fahéjjal, porcukorral meghintve is nagyon finom, de jól illik hozzá egy friss eperdzsem vagy kis citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesített epersaláta is.

Forrás:
iStock

Bodzavirág palacsintabundában

Hozzávalók:

  • 10-12 bodzavirágernyő
  • 4 dl tej
  • kb. 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A bodzavirágokat óvatosan és gyorsan leöblítjük, majd lerázogatjuk, és száradni hagyjuk.

A palacsintatésztához a tojásokat tálba ütjük, simára keverjük a tejjel, belereszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett annyi lisztet, hogy kissé sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Egy serpenyőben legalább 3 ujjnyi olajat melegítünk. Amikor kellően forró, a virágokat a száruknál fogva belemártjuk a palacsintatésztába, majd a forró olajba tesszük, és néhány perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha elkészült, alaposan lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy az felszívja a felesleges zsiradékot.

Még melegen, porcukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk, kínálhatunk hozzá eperdzsemet, eperragut vagy friss epret is.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.