Írd be, mit keresel:

@15 @praktika, amit minden háziasszonynak el kell sajátítania

A sütésnél, főzésnél néha az apró fortélyokon múlik minden. De ha ezeket elsajátítjuk, nemcsak a saját dolgunkat könnyítjük meg, hanem az általunk készített ételekből is a lehető legtöbbet tudjuk majd kihozni – pont úgy, mint egy profi.

Az alábbi 15 pontot érdemes tehát nemcsak végigolvasni, de megjegyezni, és persze használni is a mindennapokban.

  • Rizs főzése: 1:2 arányban, a rizs javára. Mindig csak elkészülése előtt keverjük meg egy villával.
  • Minden tésztába, legyen az sült, főtt, kelt vagy bármilyen más házi készítésű, kell egy csipet só.
  • Konzervbab helyett használjunk szárazbabot. Ennek sokkal jobb az íze és az állaga is, és még csak nem is akkora macera főzés előtt egy éjszakára beáztatni. Megéri!
  • Steak: adjunk hozzá egy kevés olajat, majd süssük öntöttvas serpenyőben, és pár perccel az elkészülése előtt adjunk hozzá egy kis kocka vajat. Ettől szép, fényes mázat kap majd a hús, és nem utolsósorban szuper ízt.

Cookta - 2016.05.18.
@15 @praktika, amit minden háziasszonynak el kell sajátítania

Forrás:
flickr – PRORobert S. Donovan
  • Mielőtt beraknánk a szárnyasokat a sütőbe, mindig hagyjuk, hogy a hús már szobahőmérsékletű legyen, ne közvetlenül a hűtőből tegyük bele.
  • A zöldségeket mindig pirítsuk meg egy kicsit, így sokkal jobb ízük lesz. Ezért érdemes kisebb mennyiséget tenni az edénybe. Ha túl sok van belőlük, akkor csak párolódni fognak.
  • Érdemes a zöldségeket akár blansírozni is, így frissek és roppanósak maradnak.
  • A hagymát karamellizáljuk, így sokkal jobb ízű lesz. Egy kevés olaj, cukor, illetve só és a lassú sütés csodákat művel velük.
  • Miután megfőztük a tojásokat, tegyük át őket hideg vízbe, így könnyebben lejön majd a héjuk.
  • A húsokat pácoljuk be, így nem száradnak ki olyan könnyen sütés közben.
  • Mártásokhoz, szószokhoz víz helyett használjunk alaplevet.
  • A levesek, szószok és mártások krémesebbek lesznek, ha behabarjuk őket.
  • Majonéz helyett használjunk aioli szószt, ez jóval egészségesebb és ízletesebb.
  • Mindig kóstoljuk meg az ételt tálalás előtt!
  • Improvizáljunk a konyhában: egy kis kísérletezés senkinek és semminek nem árthat.

(Via: purewow, fotó: flickr – Damien)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.