Írd be, mit keresel:

@Pagodakarfiol, a zöldségcsoda

A káposztafélék családjába tartozik ez a gyönyörűséges zöldség, amit akár műalkotásnak is tekinthetünk - ráadásul egészséges és finom, nemesített, de teljesen természetes.

Romanesco karfiolnak, romanesco brokkolinak is nevezik a pagodakarfiolt, ami római eredetére utal. Egyes források szerint a brokkoli és a karfiol keresztezésével nemesítették, más források botanikailag a vadkáposztára vezetik vissza: ebből nemesítették Itáliában a XVI. században.

Cookta - 2016.05.19.
@Pagodakarfiol, a zöldségcsoda

Forrás:
iStock

Ízben és állagban, felépítésében leginkább a karfiolra hasonlít, húsa kicsit feszesebb, keményebb, így nem olyan könnyű szétfőzni, mint a karfiolt. Íze kicsit semlegesebb, mint fehér és gömbölyded rokonáé, enyhén mogyorós felhanggal. Ugyanúgy használhatjuk a konyhában, mint a karfiolt, bár annyira gyönyörű, hogy érdemesebb egészben vagy rózsáira szedve elkészíteni – sem nem aprítani, sem nem mixelni: kár lenne, ha elveszítené a gyönyörű formáját.

A pagodakarfiol különleges formáját a Fibonacci-számsornak köszönheti, ami 1-től a végtelenbe tart, és mindegyik szám megegyezik a számsorban előtte álló két szám összegével. A számsor kiinduló része: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89… A természetben a Fibonacci-számsor fraktál jellegű megjelenésével nem csak a pagodakarfiolnál találkozhatunk: a Fibonacci-spirál megfigyelhető a fenyőtoboznál, a napraforgó magjainál, az ananász pikkelyeinél és a málnaszemek elrendeződésénél is.

Forrás:
iStock

Pikáns pagodakarfiol a sütőből

Hozzávalók:

  • 1 fej pagodakarfiol
  • 1/2 citrom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • chilipehely
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 3-4 dkg friss parmezán sajt

Elkészítés: A pagodakarfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, leszárítjuk, majd egy zacskóba tesszük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart levét, az olajat, ízlés szerint chilipelyhet, a római köményt és némi sót, összefogjuk a zacskó száját, és alaposan összerázzuk, hogy mindenből mindenhova jusson, majd a fűszeres zöldséget egy sütőpapírral fedett sütőlapra öntjük, elegyengetjük, hogy ne fedjék egymás a darabkák, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt még kissé roppanósra sütjük.

A parmezánt éles késsel forgácsosra vágjuk, megszórjuk vele a pagodakarfiolt, és azonnal tálaljuk – előételként vagy köretként.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.