Az isteni olasz krémsajt egyike a legjobb alapanyagoknak: legyen szó tésztaszószról vagy mártogatósról, tiramisuról vagy pohárkrémről, ezer módon használható. Egyetlen baja van csupán: az ára!
Merthogy elég költséges, akár az olaszt, akár a magyar változatot választjuk, viszont a jó hír, hogy könnyedén elkészíthetjük otthon is, csupán 2 alapanyag szükséges hozzá és 10 perc munka. Ezután már csak egy éjszaka és egy hűtőszekrény kell, hogy elkészüljön a csodásan krémes házi mascarpone!
Mascarpone házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejszínt egy edényben lassú tűzön melegíteni kezdjük. Felforralni nem szabad, de amikor már majdnem elérte a forrpontot, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromlevet, és kevergetve hűlni hagyjuk. Elkezd sűrűsödni, illetve szétválik a sűrű és a savó. Amikor kellően sűrű, hagyjuk kézmelegre hűlni.
Ezután egy pelenkával vagy sűrű szövésű textíliával béleljünk ki egy szűrőt, tegyük egy lábas fölé, és öntsük bele a keveréket. Kössük össze kellően szorosan, hogy minél jobban kicsöpöghessen a savó, és tegyük egy éjszakára hűtőbe, másnapra tökéletes, krémes állagú mascarponét találunk a textíliában.
Mascarponés receptjeink:
Epres-rebarbarás sajttorta pohárban
Piskótatekercs almás mascarponekrémmel