Szikrázó napsütésben nincs is jobb, mint a vízparton ülve fagylaltot vagy éppen jégkrémet nassolni. Persze nem mindenki van vízpart közelében, és lehet, a fagylaltárus is igen messze van tőlünk, akkor csakis egy megoldás jöhet szóba: hogy saját magunk készítsünk egy finom jégkrémszeletet.
Eperrel, cseresznyével, meggyel vagy éppen őszibarackkal is készülhet ez a zseniális desszert, aminek az összeállítása nem tart fél óránál tovább, majd irány a fagyasztó, és már csak türelemmel kell kivárnunk, hogy megdermedjen, és fogyasztható legyen. Nagy előnye, hogy akár 1-2 hónapig is a fagyasztóban tárolhatjuk, majd fogyasztás előtt kb. 10 perccel elegendő kivenni, hogy a krém egy kicsit meglágyuljon, és ne legyen vad hideg.
Epres-krémsajtos jégkrémszelet
A kekszes alap hozzávalói:
Elkészítés: A kétféle kekszet tegyük bele egy tálba, majd kézzel morzsoljuk össze úgy, hogy jó morzsalékos legyen, ízlés szerint aprítógéppel is felapríthatjuk.
A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és keverjük alaposan össze.
Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy fóliával úgy, hogy túllógjon a széleken, majd öntsük bele, és lapogassuk el egyenletesen a margarinnal összekevert kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg az epres krémet elkészítjük.
Az epres-krémsajtos jégkrém hozzávalói:
Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután egy szitán szűrjük át, hogy a magok ne kerüljenek bele, és szép selymes legyen.
A tejszínt és a fehér csokoládét gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk össze, majd vegyük le a gőzfürdőről, és tegyük félre, hogy kihűljön.
A jégkrémet vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk kicsit meglágyulni (annyi idő elegendő lesz, ameddig a többi hozzávalót robotgéppel összekeverjük).
A mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük egy keverőtálba, majd robotgéppel keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a pépesített epret, majd a felolvasztott csokoládés tejszínt is. Végül állandó keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a jégkrémet is. Addig keverjük, míg teljesen sima krémet kapunk.
Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd öntsük rá az epres-krémsajtos-jégkrémes keveréket. Ezután tegyük be a fagyasztóba pár órára vagy egy napra, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból, majd éles, vízbe mártott késsel ízlés szerint szeleteljük fel. Ezután a sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből, majd díszítsük reszelt csokoládéval és félbevágott eperszemmel a szeletek tetejét. Várjunk kb. 10 percet, hogy a krém egy kicsit meglágyuljon, ne legyen olyan vad hideg, majd úgy kínáljuk.