Jégkrémet elképesztően egyszerű házilag készíteni, akár a gyerekekre is rábízhatjuk, persze még jobb, ha közös program a házi fagyizó a konyhában. Változatos, finom, lehet egészséges és még egészségesebb, de akár egy kis bűnözés is belefér!
A jégkrémben az a jó, hogy nem kell hozzá fagyigép, nem kell főzni, elég összekeverni a hozzávalókat, beletölteni a formákba, és néhány óra múlva már kész is a hűsítő finomság. Még forma sem feltétlenül szükséges hozzá: ehhez is adunk tippet!
1. A legegyszerűbb megoldás, ha frissen préselt vagy 100%-os gyümölcslevet kis mézzel vagy természetes édesítővel elkeverünk, és ezt töltjük a formákba. Narancslé, ananászlé, baracklé is tökéletes.
2. Egy sűrűbb limonádé vagy édesebb jeges tea is kerülhet a formákba, néhány kis szelet citrussal – igazán hűsítő, frissítő desszert!
3. Ha van friss gyümölcsünk, pépesítve, kis mézzel vagy természetes ízesítővel elkeverve mehet a formákba. Eper, málna, sárgabarack, őszibarack, dinnye, kivi, áfonya mind tökéletes jégrém-alapanyag!
Édesíteni mindig muszáj, ugyanis fagyosan tompábban érezzük az ízeket – ergo erőteljesebb ízesítésre van szükség. A méz, a nyírfacukor, a rizsszirup, a juharszirup az egészségesebb változat, de egy kis cukrot, vaníliás cukrot is bevethetünk, még így is egészségesnek számít a desszertünk. Édesíthetünk beáztatott és pépesített datolyával, mazsolával is, ha az egészséges vonalat követjük.
4. Ha krémesebb fagyit szeretnénk, akkor a gyümölcspürét gazdagíthatjuk joghurttal, tejföllel, tejszínnel, mascarponéval is. Minél zsírosabb a tejtermék, annál krémesebb, selymesebb lesz a jégkrém.
5. Ha krémes, de vegán vagy egészséges jégrémet készítenénk, akkor eláruljuk: három igazán jó alap létezik. Ezek a banán, az avokádó és a kókusztej, mindhárom alapvetően semlegesebb ízű, pépesítve használhatjuk a tejtermékek helyett – hasonlóan ízesítve.
6. Nagyon mutatós, ha többféle gyümölcsöt feldarabolunk, majd citromos sziruppal töltjük a formákba. Színes, mutatós, frissítő!
7. Ha nincs jégkrémkészítő-formánk, vegyünk két szett mini tejes gyerekdesszertet – az elfogyasztás után tökéletes forma lesz jégkrémhez.
8. Ha nincs fapálcánk a jégkrémhez, műanyag kanalat is szúrhatunk a félig fagyott jégkrémbe.
9. Nem csak gyümölcsös jégkrém létezik: csokisan készíthetjük! Egészséges változathoz pépesített avokádó, kakaópor és édesítő keverékéből, a mascarpone-kakaó-cukor-vanília maga a mennyország!
10. A legkrémesebb, legfinomabb a vaníliás cukorral kikevert mascarpone, amibe egy kis gyümölcsöt forgatunk, így fagyasztjuk le. Ez nem diétás, de borzasztóan finom és nagyon mutatós!
Vaníliás mascarpone feketeribizlivel – de málnával, eperrel, szederrel is mennyei!