Az újkrumpli nemcsak köretnek zseniális – bár tény, hogy nem tudunk betelni vele –, hanem nagyszerű saláta-alapanyag is a tavasz többi kincsével összekombinálva. Pénztárcabarát, könnyű, de tartalmas változatokat mutatunk, hogy minél több módon kerülhessen tányérunkra az újkrumpli.
Újhagyma, zsenge zöldborsó, ropogós retek és uborka, egy kevés koktélparadicsom – nem kell sok különleges alapanyag egy jó salátához, no meg újkrumpli. Fogyaszthatjuk köretként, de akár önálló fogásként is könnyű vacsora gyanánt.
Tavaszi zöldborsós saláta újkrumplival
Hozzávalók: 60 dkg újkrumpli, 2 marék zsenge zöldborsó, 3 szál újhagyma, 3 dl joghurt, fél csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: Az újkrumplit megtisztítjuk, forró sós vízbe tesszük, 5 perc főzés után hozzáadjuk a zöldborsót is, és még 3-4 percig főzzük. A zöldségeket leszűrjük (a levet félretehetjük egy jó kis zöldségleveshez). Az újhagymát és a petrezselymet felaprítjuk, a joghurthoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a langyosra hűlt zöldségekre öntjük, és óvatosan összeforgatjuk. Tálalhatjuk azonnal, de még jobb, ha fél órát pihentetjük fogyasztás előtt.
Frissítő újburgonya-saláta ropogós retekkel és uborkával
Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 1 kígyóuborka, 1 csokor hónapos retek, 3 szál újhagyma, fél csokor petrezselyem, 1/2 citrom, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors
Elkészítés: Az újkrumplit megtisztítjuk, ha szükséges, feldaraboljuk, és forró sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a kígyóuborkát és a retket félkarikákra vágjuk, az újhagymát és a petrezselymet felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk, az olívaolajjal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket és a zöldfűszereket tálba tesszük, meglocsoljuk a citromos olajjal, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Mediterrán újkrumplisaláta
Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli, 30 dkg koktélparadicsom, 15 dkg zöldbab, 2 marék olívabogyó, 5-6 olajban eltett aszalt paradicsom, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál balzsamecet, só, bors
Elkészítés: Az újkrumplit megtisztítjuk, forró sós vízbe tesszük, pár perc főzés után hozzáadjuk a megtisztított zöldbabot is, és még néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A paradicsomot megmossuk, ha szükséges, félbevágjuk. Az aszalt paradicsomot csíkokra vágjuk, az olajából 3-4 evőkanálnyit összekeverünk egy kevés balzsamecettel. A zöldségeket tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és az olajbogyót, meglocsoljuk az olaj-ecet keverékkel, alaposan összeforgatjuk – és tálalhatjuk is.