Írd be, mit keresel:

Egészséges és isteni: @csokis-levendulás @zabkeksz

Kívül ropogós, belül puha finomság, tele csokidarabokkal és mazsolával, illatos fűszerekkel és mézzel, a titka pedig a belereszelt alma, amitől még omlósabb ez a zabkeksz. Nem csak sütőben süthető, a recept végére ez is kiderül!

„A családom minden tagja inspirálta ennek a keksznek a megalkotását, mivel a kisfiam és a férjem nagyon édesszájú, képesek bármennyi csokit 'elpusztítani', én pedig rajongok a levenduláért, így nem volt kérdés, hogy ezeket az összetevőket egy egészséges köntösbe foglaljam mindenki örömére.”

Cookta - 2016.06.03.
Egészséges és isteni: @csokis-levendulás @zabkeksz

Forrás:
Királyné Sári Szabina

Csokis-levendulás zabkeksz

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehely (apró szemű)
  • 3 dkg liszt (teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 nagyobb alma
  • 5 dkg kakaó
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál kardamom
  • 1 teáskanál szárított levendulavirág
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg étcsoki
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 dl tej

Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a fűszereket (kakaó, fahéj, kardamom, levendula).

Egy másik keverőtálban a tojássárgákat kézi habverővel felverjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és a mézet. Beleöntjük a tejet, elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát, hogy egy kicsit megszívja magát. Ezt követően beleöntjük az elkevert száraz összetevőket is.

Az almát meghámozzuk, majd lereszelve a masszához adjuk.

Az egészet összedolgozzuk egy fakanállal.

Ha a massza összeállt, a végén adjuk hozzá a tábla csokit, amit előtte egy tálban nem túl apróra összetörünk. (Érdemes közvetlenül a sütés előtt belekeverni, hogy a csokinak ne legyen ideje olvadni, így a megsült kekszekben rusztikusabban fog megjelenni a csoki.)

Egy-egy evőkanálnyi mennyiséget helyezünk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az enyhén nedves kezünkkel lelapítjuk.

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Egy ideje én kontaktgrillben készítem, amit egy ecsettel kivajazok minden adag előtt. Az elkészítési idő így megnő, mivel kb. háromszorra tudom ezt a bekevert masszát (10-12 keksz) megsütni, de megéri, mert a végeredmény egy kívül ropogós, belül puha csokis keksz lesz. Mindenkinek ajánlom, ha teheti, próbálja ki ezt a sütési formát is.

A receptet és a fotót Királyné Sári Szabina küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.