Kívül ropogós, belül puha finomság, tele csokidarabokkal és mazsolával, illatos fűszerekkel és mézzel, a titka pedig a belereszelt alma, amitől még omlósabb ez a zabkeksz. Nem csak sütőben süthető, a recept végére ez is kiderül!
„A családom minden tagja inspirálta ennek a keksznek a megalkotását, mivel a kisfiam és a férjem nagyon édesszájú, képesek bármennyi csokit 'elpusztítani', én pedig rajongok a levenduláért, így nem volt kérdés, hogy ezeket az összetevőket egy egészséges köntösbe foglaljam mindenki örömére.”
Csokis-levendulás zabkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a fűszereket (kakaó, fahéj, kardamom, levendula).
Egy másik keverőtálban a tojássárgákat kézi habverővel felverjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és a mézet. Beleöntjük a tejet, elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát, hogy egy kicsit megszívja magát. Ezt követően beleöntjük az elkevert száraz összetevőket is.
Az almát meghámozzuk, majd lereszelve a masszához adjuk.
Az egészet összedolgozzuk egy fakanállal.
Ha a massza összeállt, a végén adjuk hozzá a tábla csokit, amit előtte egy tálban nem túl apróra összetörünk. (Érdemes közvetlenül a sütés előtt belekeverni, hogy a csokinak ne legyen ideje olvadni, így a megsült kekszekben rusztikusabban fog megjelenni a csoki.)
Egy-egy evőkanálnyi mennyiséget helyezünk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az enyhén nedves kezünkkel lelapítjuk.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Egy ideje én kontaktgrillben készítem, amit egy ecsettel kivajazok minden adag előtt. Az elkészítési idő így megnő, mivel kb. háromszorra tudom ezt a bekevert masszát (10-12 keksz) megsütni, de megéri, mert a végeredmény egy kívül ropogós, belül puha csokis keksz lesz. Mindenkinek ajánlom, ha teheti, próbálja ki ezt a sütési formát is.
A receptet és a fotót Királyné Sári Szabina küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>