A grillcsirke az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel lehetne, de sajnos sokszor túl száraz és jellegtelen. Ezzel a recepttel igazán szaftos és kellemesen fűszeres lesz, nyárias és mediterrán, nem győzünk betelni vele!
Az egyszerű ételeknél mindig fontos a jó alapanyag, így a sült csirkénél is kiemelten fontos, hogy lehetőleg jó minőségű hússal tudjunk dolgozni. Egy megbízható hentes mindig áldás, és ha megvan a csirke, akkor már csak hagymára, fokhagymára, friss zöldfűszerekre és vajra lesz szükségünk. Igen, az omlós sült csirke titka a vaj, méghozzá fűszervaj, amit magunk készítünk – nagyjából 2 perc alatt!
A csirke húsa száraz, így mindenképpen érdemes valamilyen zsiradékkal kényeztetni, ehhez pedig legjobb a tejszínes ízű vaj, ami a húst omlóssá és szaftossá teszi, a bőrt pedig ropogóssá. Ráadásul a szobahőmérsékletű vaj könnyen kikeverhető fűszerekkel, egyenletesen felvihető a csirke bőrére és bőre alá is. Mi most mediterrán hangulatú rozmaringot, kakukkfűvet választottunk, citromot és fokhagymát, de ízlés szerint másképp is fűszerezhető.
Egészben sült omlós fűszervajas csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: Először a fűszervajat készítjük el: a lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, a durvára vágott rozmaring- és kakukkfűleveleket, 1 citrom reszelt héját és kifacsart levét, és összekeverjük. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárogatjuk, majd kívül és belül bekenjük a fűszervajjal, ha lehet, a bőre alá is benyúlunk, majd mellével lefelé tepsibe tesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és a csirke belsejébe tesszük.
A tepsit 185 fokra melegített légkeverésre állított sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a szafttal.
Közben a másik citromot felkarikázzuk, a fokhagymát cikkekre szedjük, de nem hámozzuk meg. A csirkét megfordítjuk, köré szórjuk a fokhagymát és a citromszeleteket, 1-2 darabot a hasába is tehetünk, meglocsolgatjuk a fűszeres pecsenyelével, és újabb 40-45 percre betoljuk sülni-pirulni.
Ha kellően átsült és piros, kivesszük, majd alufóliával letakarjuk, és tálalás előtt 10-15 percet hagyjuk a saját gőzében párolódni.
Tálalhatjuk tepsis krumplival, salátával, vajon párolt zöldségekkel – mindegyikkel isteni! A sült fokhagymagerezdeket egy kis tálkába téve tegyük az asztalra, a héjból kinyomkodva a krémes sült fokhagyma a legfinomabb csemege.