Írd be, mit keresel:

@Kedvenc @kiflik: a kicsi, a nagy, a sós és az édes

Kelt vagy leveles? Édes vagy sós? Óriás vagy rongyos? Vizes kifli, vajas kifli, paprikás vagy köményes? Ha édes, akkor pozsonyi diós vagy mákos? Ha nem pozsonyi, de édes, akkor lekváros vagy csokis? Vagy búrkifli, hókifli,vaníliás kifli? Vagy esetleg croissant - ami szintén kifli?

Mit tud a kifli, amitől ennyire népszerű, ennyire sokféle? A forma vagy a felcsavart tészta hoz minket lázba? Akár kelt, akár leveles tésztából készül, akár egyenes, akár görbe, töltött vagy töltetlen, minden fajtája igazi klasszikus.

A félhold alakú sütemény-péksütemény igen régi - a természetimádó népek holdkultuszának köszönhetjük, hogy ételben is megörökítették a Hold jellegzetes félkör formáját, erre több írásos emlék is bizonysággal szolgál, de az általunk ismert kiflit mégis a törökök félholdja ihlette, méghozzá Bécsben, a legenda szerint a török hódítók visszaverésekor sütötte először egy bécsi pék a félkörbe kunkorodó péksüteményt.

Cookta - 2016.06.06.
@Kedvenc @kiflik: a kicsi, a nagy, a sós és az édes

Forrás:
iStock

Kis kifli

A kis kelt kiflik mindig nagy sikert aratnak. Az alaptészta egyszerű, csak arra ügyeljünk, hogy szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, valamint friss élesztővel, így biztosan megkel majd a tészta. A töltelékhez használhatunk egy kiskanálnyi lekvárt, cukrozott darált diót, nutellát vagy egy kocka csokit, ha édesen szeretnénk, de készíthetünk kis sós kifliket is sajttal, sonkával töltve, köménnyel, szezámmal, esetleg reszelt sajttal megszórva. Részletes recept itt, a készítés pedig a videóban:

Nagy kifli

Isteni finom vajas kiflit süthetünk otthon is. A legtöbb pékség megirigyelné ezt a foszlós vajas kiflit, ami ráadásul gyorsan, egyszerűen elkészül. A dagasztás után (melyet érdemes a robotgépre bízni) a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, ez kb. 10 perces munka, rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra sült kifliket, melyek kívül ropogósak, belül pedig finom puhák, foszlósak. Vigyázat, mert langyosan egyszerűen abbahagyhatatlan…

Forrás:
Kard Éva

Sós kifli

Kelt tésztából vendégváró sós kiflit is süthetünk: remek borozáshoz, sörözéshez, főleg akkor, ha kicsit sósabb, de még jobb, ha meg is töltjük. A töltelék lehet reszelt vagy kis hasábokra vágott sajt, aprított sonka, elmorzsolt kolbászhús, de akár fűszervajjal is megtölthetjük a kifliket, így fűszeres, illatos, omlós süteményt kapunk, íme a részletes recept >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Édes kifli

A kiflit nem csak péksüteményként fogyaszthatjuk: ha kicsit már szikkadt, tökéletes alapanyaga a mákos gubának. A gyorsan összeállítható, édes vaníliás tejjel meglocsolt és darált mákkal összeforgatott, kicsit átsütött kiflikarikákkal készült desszert ugyanúgy lehet egyszerű második fogás egy tartalmas leves után, mint a karácsonyi menü része. Még finomabb mazsolával, reszelt citromhéjjal és egy kis vajjal gazdagítva, a részletes recept itt található >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.