A fröccs tökéletes hűsítő és remek ital, ha jéghideg szódával és jóféle borral készül. Rengeteg fajtája van, és nemcsak a bor fajtája, hanem a bor-víz aránya miatt is. Összegyűjtöttük az arányokat és a neveket, hogy senkinek ne okozzon fejtörést, mit rendeljen.
A legenda szerint az első palack szódából fröccs készült, illetve spritz. Jedlik Ányos, a szódavíz palackozásának feltalálója Fáy András író és politikus pincéjébe vitte magával 1842-ben az első palackozott szódavizet egy baráti borozgatásra. A barátok között volt Vörösmarty Mihály is, akinek nem tetszett az ital németes spriccer neve, így inkább fröccsnek nevezte el.
- Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
- Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
- Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
- Háziúr vagy nagyházmester: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
- Sportfröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
- Lakófröccs vagy kisházmester: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
- Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
- Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
- Góréfröccs: 1 pohár borhoz pont egy spricc szóda
- Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
- Mafla vagy Maflás: 5 dl bor + 5 dl szódavíz
- Csatos: 1 liter bor + 5 dl szódavíz
- Lámpás: 1,5 liter bor + 5 dl szódavíz
- Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
- Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
- Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
- Deákbólé: sok szóda + épp pár csepp bor