Gyakran előfordul, hogy megmarad a tojásfehérje, mert csak a sárgákra van szükség, és nem mindig állunk neki habcsókot vagy Pavlova tortát sütni, de egy gyors sajtpuffancsot bármikor készíthetünk. Mutatjuk a receptet!
Vendégvárónak, de akár vacsorára is remek egy színes salátával, pillanatok alatt és egyszerűen elkészül, majdnem olyan, mint a rántott sajt, és sülés közben biztosan nem folyik ki a bundából. Többféle sajtból is készíthetjük, így a maradék sajtok megmentésének is szuper módja.
Mi most az alapváltozatot készítettük, de kerülhet bele fűszer, zöldfűszer is, ízlés szerint bors, őrölt kömény vagy akár bazsalikom, tárkony, oregánó, aprított snidling, vagy karakteresebbé tehetjük egy kis reszelt parmezánnal, elrontani nem fogja!
Sajtpuffancs
Hozzávalók:
Elkészítés: A sajtot finomra lereszeljük. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, több részletben óvatosan beleforgatjuk a sajtot, míg egynemű masszát kapunk.
Egy edényben olajat melegítünk, egy tálkába zsemlemorzsát öntünk. Kézzel kisebb gombócokat formázunk, meghempergetjük a morzsában, és a forró olajba tesszük. Ne rakjunk egyszerre sokat, mert sülés közben megnőnek! Amikor pirosra sült, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Forrón tálaljuk, mártogatóst vagy salátát kínálva mellé.
A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű sajtfajtát mutat be származásukra, előállításukra és jellegükre vonatkozó alapvető információk és nagyszerű, színes fotók segítségével. A kötet a sajtbarátok nélkülözhetetlen kalauza – nemcsak az egyes sajtokról ad részletes leírást, hanem azt is elárulja, hogy a sajtok mellé milyen borokat válasszunk.