Írd be, mit keresel:

10 tipp: így lesz buja és bokros a bazsalikom!

Mindannyiunkkal előfordult, hogy a cserépben vett friss bazsalikom pár nap alatt tönkrement, pedig szerettük volna hosszan élvezni az illatos zöldfűszer aromáit. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, hogy mindig szép és egészséges legyen a bazsalikom – akár a kertben, akár a balkonon vagy az ablakpárkányon.

A bazsalikom tökéletesen jól érzi magát akár az ablakpárkányon is, nem kell feltétlenül kerttel vagy erkéllyel rendelkeznünk, a frissen lecsípett levelek pedig kihagyhatatlanok egy olaszos fogásból, de feldobnak egy egyszerű krémlevest, tésztaételt vagy salátát is, nem mellesleg gyógynövény is, mint a legtöbb zöldfűszer.

1. Ha cserepes bazsalikomot vásárolunk, válasszuk inkább a kisebb, bokrosabb példányt, még akkor is, ha vonzóbb a magas, nyurgább növény: minél bokrosabb, annál biztosabb, hogy életképes, megmarad sokáig.

2. Nagyon vízigényes növény, így hazaérve állítsuk 10-15 percre egy vízzel teli műanyag tálba, hogy fellazuljon a földje és a gyökerek kellően megszívhassák magukat vízzel.

Cookta - 2016.06.09.
10 tipp: így lesz buja és bokros a bazsalikom!

Forrás:
iStock

3. A cserépben vásárolt bazsalikomot még aznap érdemes átültetni egy nagyobb agyagcserépbe, bio-palántaföldbe. Azért fontos, hogy agyagból – és ne műanyagból – legyen a cserép, mert a műanyag könnyen átforrósodik a napon, és így tönkremegy a növény gyökérzete.

4. Keressünk neki napos, szélvédett helyet a balkonon, a teraszon vagy akár az ablakpárkányon. Ha van kertünk, oda is kiültethetjük, napos, széltől védett helyre.

5. Figyeljünk arra, hogy mindig nedves legyen a földje, ha cserépben tartjuk, akkor tehetünk alá egy tálkát, amiben mindig lehet egy kis víz.

6. A bazsalikom hajtásait mindig felülről csípjük le: az a cél, hogy bokrosodjon, de semmiképpen se hozzon virágokat. Ha mindig felülről csippentjük a leveleket, ezzel új hajtások növesztésére késztetjük a növényt.

Forrás:
iStock

7. Ne legyünk mohók: mindig maradjon elég levél a tövön, ellenkező esetben elpusztul a növény.

8. Törekedjünk arra, hogy reggel vagy este öntözzük a bazsalikomot, de semmiképpen se akkor, amikor rátűz a nap.

9. Nagy melegben érdemes vízzel olykor-olykor megspriccelni, permetezni, felfrissíteni a leveleket – hálás lesz érte a növény, dúsabb, zöldebb hajtásokat hoz.

10. Érdemes többféle bazsalikomot is tartani: az elmúlt években sok különleges bazsalikom is megjelent a kertészetekben. A kisebb levelű görög bazsalikom igénytelenebb, a genovai nagylevelű fajta érzékenyebb, de nagyon aromás, a lila bazsalikom különösen mutatós, a thai bazsalikom pedig eltérő aromájú különlegesség, ami az ázsiai ételekbe, levesekbe remek ízesítő.

Forrás:
iStock

Tudtad, hogy a bazsalikom népi neve királyfű? Érdekes, főleg annak ismeretében, hogy az ókori görögök a fűszerek királyának tartották, és hogy neve a „baszileosz”, azaz „király” szóból ered.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.