Írd be, mit keresel:

Elegáns, de egyszerű: nagyon csokis torta könnyű meggyhabbal

A torta mindig ünnepi, kerül bele minden földi jó, mint ennél a receptnél: a nagyon csokis tésztát könnyű joghurtos, meggyes hab koronázza, kiegészítve és ellensúlyozva krémességével és kellemes fanyarságával az édes csokoládét.

Szerencsére ma már elég sok alapanyagból választhatnak azok is, akik valamilyen érzékenységgel élnek. Annak ellenére, hogy tejszínes joghurthab kerül a tortára, laktózmentes, mivel szójajoghurttal és növényi tejszínnel készül, valamint gluténmentes liszt kerül a tortaalapba. „Anyukám szülinapjára sütöttem ezt a tortát, aki tej- és gluténérzékeny. Természetesen normál lisztből, vajból és joghurtból is elkészíthető.”

Cookta - 2016.06.12.
Elegáns, de egyszerű: nagyon csokis torta könnyű meggyhabbal

Forrás:
Holló Henrietta

Diós csokitorta meggyes joghurthabbal

(gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók:

A tortához (kb. 20 cm-es tortaformához):

  • 3 tábla (30 dkg) étcsoki
  • 15 dkg tejmentes margarin
  • 5 tojás
  • 20 dkg cukor
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál fahéj
  • 10 dkg gm liszt
  • 1-2 marék durvára vágott dió

A joghurthabhoz:

  • 20 dkg meggy (én meggybefőttet használtam)
  • fél dl meggylé
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 pohár meggyes szójajoghurt
  • 2 dl növényi habtejszín
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés: Elsőnek a habot készítjük el, mert annak kell állnia pár órát a hűtőben. A meggyet a cukorral és a meggylével feltesszük főni. Miután elkezd forrni, pár percig még főzzük, majd összeturmixoljuk, és félretesszük hűlni. A habot elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a zselatin fixet is, majd kemény habbá verjük. A kihűlt meggyes turmixot összekeverjük a joghurttal, és ehhez adagoljuk a habot is, finoman összeforgatjuk. Ezután kb. 3-4 órára hűtőbe tesszük.

A tortához a csokit a margarinnal gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral, a fahéjjal, a sütőporral és a liszttel. A fehérjét kemény habbá verjük. Elsőnek a felolvasztott csokis részt, majd a fehérjehabot keverjük a tojásos masszához. Végül mehet bele a durvára vágott dió.

A sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük, és beleöntjük a csokis tésztamasszát. Kb. 170 fokos előmelegített sütőben sütjük 55-60 percig. Tűpróbát mindenféleképpen csináljunk!

Ha kihűlt a torta, a meggyes joghurthabot ráhalmozzuk, díszíthetjük meggyszemekkel.

A receptet és a fotót Holló Henrietta küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.