A torta mindig ünnepi, kerül bele minden földi jó, mint ennél a receptnél: a nagyon csokis tésztát könnyű joghurtos, meggyes hab koronázza, kiegészítve és ellensúlyozva krémességével és kellemes fanyarságával az édes csokoládét.
Szerencsére ma már elég sok alapanyagból választhatnak azok is, akik valamilyen érzékenységgel élnek. Annak ellenére, hogy tejszínes joghurthab kerül a tortára, laktózmentes, mivel szójajoghurttal és növényi tejszínnel készül, valamint gluténmentes liszt kerül a tortaalapba. „Anyukám szülinapjára sütöttem ezt a tortát, aki tej- és gluténérzékeny. Természetesen normál lisztből, vajból és joghurtból is elkészíthető.”
Diós csokitorta meggyes joghurthabbal
(gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók:
A tortához (kb. 20 cm-es tortaformához):
A joghurthabhoz:
Elkészítés: Elsőnek a habot készítjük el, mert annak kell állnia pár órát a hűtőben. A meggyet a cukorral és a meggylével feltesszük főni. Miután elkezd forrni, pár percig még főzzük, majd összeturmixoljuk, és félretesszük hűlni. A habot elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a zselatin fixet is, majd kemény habbá verjük. A kihűlt meggyes turmixot összekeverjük a joghurttal, és ehhez adagoljuk a habot is, finoman összeforgatjuk. Ezután kb. 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A tortához a csokit a margarinnal gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral, a fahéjjal, a sütőporral és a liszttel. A fehérjét kemény habbá verjük. Elsőnek a felolvasztott csokis részt, majd a fehérjehabot keverjük a tojásos masszához. Végül mehet bele a durvára vágott dió.
A sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük, és beleöntjük a csokis tésztamasszát. Kb. 170 fokos előmelegített sütőben sütjük 55-60 percig. Tűpróbát mindenféleképpen csináljunk!
Ha kihűlt a torta, a meggyes joghurthabot ráhalmozzuk, díszíthetjük meggyszemekkel.
A receptet és a fotót Holló Henrietta küldte. Köszönjük!