Piacokon és nagyobb élelmiszerláncoknál is egyre gyakrabban tűnik fel a duci gömbcukkini, ami nemcsak hogy hordozza a klasszikus cukkini minden jó tulajdonságát, de még gyönyörű is – töltött cukkinihez mindenképpen ezt a mutatós változatot érdemes használni!
Létezik zöld és sárga, sőt cirmos fajtája is, a kisebb, zsenge példányok alma nagyságúak, de vannak kicsit méretesebbek is. A húsuk feszes, nem magosodik nagyon, így a belseje is tökéletesen lágy és fogyasztható. Jó tulajdonsága még, hogy a héja is ehető, harapható, nem vastagszik meg annyira, hogy hámozni kelljen a zöldséget.
Ezért is szeretjük a cukkinit
Kimondottan kalóriaszegény (18 kcal/100 g), így diétázók fontos alapanyaga lehet, semleges ízének köszönhetően rendkívül sokoldalúan felhasználhatjuk, a zsenge cukkinit pedig nyersen is ehetjük. Béta-karotint, C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt bőséggel tartalmaz, jó immunerősítő, kedvezően hat az anyagcserére. Grillezve, sütőben sütve kimondottan diétás, de párolva, kevés fokhagymával, kakukkfűvel is remek köret. Készíthetünk belőle krémlevest, amit ezer módon fűszerezhetünk ízlésünk, hangulatunk szerint.
A gömbcukkini cikkekre vágva és serpenyőben vagy sütőben megsütve is mutatós, de töltve mindenképpen érdemes kipróbálni – akár egészben, akár félbevágva.
Töltött gömbcukkini csirkésen, gombásan
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinik kalapját levágjuk, a belsejét egy kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk. A húst felaprítjuk, a gömböket enyhén besózzuk.
A felkarikázott újhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra kockázott csirkemellet és gombát, belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a cukkini kikapart és felaprított húsát, sóval, borssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük, és fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. A gomba sok levet enged, így valószínűleg víz hozzáadása nem szükséges. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a felaprított kaprot vagy petrezselymet, majd ha kicsit hűlt, belecsipkedjük a mozzarella felét, majd alaposan összeforgatjuk.
A cukkiniket sütőtálba tesszük, belekanalazzuk a tölteléket, ha marad belőle, azt a cukkinik mellé tehetjük. 1-1,5 dl vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35-40 percre. Ekkor a maradék mozzarellából vágott sajtszeletkéket a töltött cukkinik tetejére, a töltelékre tesszük, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Salátával vagy párolt rizzsel, esetleg petrezselymes újkrumplival tálalhatjuk.