Lassan leérnek az eperbokrok, eltűnik a piacokról, a zöldségesek kínálatából ez a csodás piros, édes gyümölcs. Épp ezért érdemes kihasználni az időt, amíg még kapható, például ehhez a mutatós, egyszerű, csodásan finom desszerthez.
Nagyon szeretem az epret magában is, de szívesen teszem süteménybe, tortakrémekbe, vagy éppen készítek egy finom, sütés nélküli desszertet – mint amilyen ez is. A cukros-vaníliás-tejfölös eper a maga egyszerűségével eddig is az egyik kedvencünk volt, csak összekevertem, és már kanalazhattuk is. Most az alapreceptet kicsit továbbgondolva készült el ez a desszert. Ugyan egy kicsivel több időt vesz igénybe ennek a szintén tejfölös-epres alagútnak az elkészítése (pontosabban a kivárása), de állítom, megéri, mert nagyon finom, és látványra is igencsak mutatós.
Epres-tejfölös alagút
Hozzávalók egy 25 x 10 x 7 cm-es formához:
Elkészítés: Az epret mossuk meg, csepegtessük le, majd pár darabot tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig vágjuk fel apró darabokra.
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.
A tejszínt melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik és langyosra nem hűl. Ezután öntsük hozzá a tejfölös keverékhez, és keverjük alaposan össze. Végül tegyük bele a feldarabolt epret, majd óvatosan, hogy az eper ne törjön, forgassuk össze.
A sütőformát béleljük ki fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd öntsük bele a tejfölös-epres keveréket, ezután rakjuk ki a tetejét a babapiskótával, majd hajtsuk rá a túllógó fóliát.
Helyezzük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára), hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd fordítsuk rá egy tálcára, hogy a babapiskóta kerüljön alulra.
Ezután a félretett eperszemekkel ízlés szerint díszítsük, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.