A legjobb nyári desszert a fagylalt, amit ráadásul egyszerűen és istenien, rengeteg változatban készíthetünk, ha megvan az ideális, legkrémesebb alapanyag. Mi teszteltük, és nagyon bevált!
Akinek van otthon fagyigépe, könnyen készíthet krémes fagylaltot, de annak sem kell aggódnia, akinek nincs: mascarponével krémes, selymes fagyit készíthetünk! Mivel a fagyos desszert krémességét a magas zsírtartalom adja, még a tejszínnel készült fagyinál is krémesebb lesz a mascarponés változat. Igaz, hogy nem olcsó alapanyag, de akár otthon is elkészíthetjük magát a mascarponét.
Ráadásul a mascarpone semleges ízű, így bármilyen ízesítést adhatunk a házi fagyijainknak. Összekeverhetjük pürésített gyümölccsel, olvasztott csokival, instant kávéból készített sűrű kávéval, cukorból olvasztott karamellel, vagy egyszerűen csak fahéjjal, vaníliakivonattal. Persze egy kis édesítés is kell bele, lazításnak egy kis felvert tejszín, majd mehet a fagyasztóba, és hűtés közben elég 2-3 alkalommal átkeverni, hogy megőrizze krémességét.
Mi most az egyik kedvenc receptünket osztjuk meg veletek, amelyet karamellizált dió gazdagít, a krémes fagyiban roppannak a diódarabok – aki tovább fokozná az élvezeteket, egy kis csokoládélikőrrel meglocsolhatja tálaláskor, de karamellel, diódarabokkal is díszíthetjük…
Karamellizált diós fagyi
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejszínt habbá verjük. A mascarponét a vaníliás cukrokkal és a cukor felével alaposan összekeverjük, majd a tejszínt 2-3 részletben hozzáadjuk, összeforgatjuk. A diót durvára vágjuk, és egy száraz serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, és kevergetve elkezdjük karamellizálni. Ha a karamellnek szép a színe és a diónak kellemes az illata, levesszük, és a mascarponés krémhez öntjük folyamatosan keverve, meg ne dermedjen egy darabba. A kész krémet egy laposabb műanyag dobozba öntjük, és betesszük a fagyasztóba. Óránként kicsit keverjük át, hogy a krémessége megmaradjon.