Írd be, mit keresel:

Túrótorta lelkiismeret-furdalás nélkül – apák napjára

Angliában nem csak anyáknak, de apáknak is van egy kinevezett ünnepnapja. Elvileg nem tartjuk az angol ünnepeket, (mert van nekünk elég saját), valójában azonban inkább úgy helyes, ha azt mondom: nem tartjuk számon az itteni ünnepeket. A gyerekek az iskolában bizony rajzolgatják októberben a tököket, februárban a szívecskéket – és csak hazaszivárog ez-az az iskolából.

Cookta - 2016.06.16.
Túrótorta lelkiismeret-furdalás nélkül – apák napjára

 Eleinte zavart is a dolog, különösen azért, mert itt minden ünnepnek hatalmas üzleti háttere van: mindenre vásárolni KELL. De mostanra teljesen letisztult nálunk az ünnep-kérdés. A vásárlást továbbra is szűkösre fogjuk, az ünneplés meg – ha csak el nem felejtjük –, éppenséggel bármikor jól jön. Sütöttünk már mi is tököt halloweenre (meg máskor is), és készültek szívecskés kekszek Valentin napra, mert valamelyik gyerek épp nagyon ragaszkodott hozzá. (És ki is derült, hogy mindez egyáltalán nem jelent veszélyt az életünkre: a világon semmi bajunk nem lett tőle.)

Az anyák napja a legjobb, mert itt márciusban ünneplik, nálunk meg májusban, így legtöbbször két köszöntést, két apróságot is kapok. Sőt, idén lehet, hogy Apa is így jár majd.

Apák napja

Az apák napját szeretem megtartani. Már csak azért is, mert hogy néz az ki, hogy engem kétszer is megünnepelnek, őt meg egyszer sem. Ez nem fair – ahogy a gyerekek mondanák. Nem mondom, hogy ha lenne „férfinap”, azt is lelkesen ünnepelném, de szerintem ebben mindenképp igazuk van az angoloknak: az apáknak is jár a megbecsülés. Különösen azoknak, akik jók benne.

De – mint mondtam – azért számon nem tartjuk, én általában rábízom magam a „csapra”: ha már onnan is az folyik, akkor közeleg az ünnep. De most valahogy nem folyt. Senki nem beszélt róla, már kezdett hiányérzetem lenni, úgyhogy mi vasárnap már ránéztünk a naptárra Kelemen fiammal, és kisebb „hoppá” kíséretében megállapítottuk, hogy épp ma van apák napja.

Gyorsan meg is főztük az ünnepi menüt: édesköményes-sajtos csirke, boros-tejszínes rizs és citromfüves saláta készült. Ráadásnak pedig sütöttünk egy finom és nem egészségtelen cseresznyetortát.

Forrás:
Ráhel és a csokigyár

Míg a sütemény készült, Apának biztosítottunk egy kis délutáni alvást ajándék-gyanánt.

Volt is nagy meglepetés, mikor felébredt! Álmában sem gondolta, hogy ezúttal az ő tisztleletére készült a sütemény. (Ő sem tartja számon az angol ünnepeket – sőt igazság szerint a magyarokat sem, de még a családiakat is csak nehezen.)

Volt köszöntés, családi idill, minden. A férjem a szokásosnál is jobban vette, hogy három gyerek a lóg a nyakán, furakszik az ölébe. Én meg rendkívül elégedett voltam magammal, hogy ebből a megkésett helyzetből ilyen szépen kivágtam magunkat, és milyen bensőséges ünnepet csináltunk hirtelen. Lám, lám, tényleg csak a szándék kell. És a torta is milyen szép lett!

Írom is a receptet!

Forrás:
Ráhel és a csokigyár

Túrós cseresznyetorta lelkiismeret-furdalás nélkül

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál méz vagy gyümölcsszirup
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál alakorliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 evőkanál hajdinaliszt
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál méz vagy gyümölcsszirup
  • ¼ rúd vanília kikapart belseje
  • 35 dkg quark (ha Angliában készíted), illetve 25 dkg túró és 10 dkg tejföl összeturmixolva (ha Magyarországon élsz)
  • 1 evőkanál darált mandula
  • 2 evőkanál tejszín
  • cseresznyelekvár, ha lehet, cukormentes
  • cseresznye – a tetejére

Elkészítés: A piskótát a szokásos 6 tojásos piskóta alapreceptje szerint készítettem, épp csak nem 6 kanál finomliszt és 6 kanál finomított répacukor került bele, hanem annak különböző helyettesítései.

Vagyis: kemény habbá vertem 6 tojásfehérjét egy csipet sóval és 3 evőkanál xilittel és 2 evőkanál cukorral. Majd hozzáadtam a mézet (gyömölcsszirupot) és a tojások sárgáját. Ezzel is vertem még úgy 1 percig. Ekkor óvatosan hozzákevertem 1 kiskanálnyi sütőport, 3 bő evőkanál teljes kiőrlésű alakorlisztet (akinek nincs, teljes kiőrlésű tönköly- vagy búzaliszt is tökéletes), 2 evőkanál hajdinalisztet és 2 evőkanál darált mandulát.

Végül vajazott-lisztezett tortaformában kisütöttem, mégpedig az alábbi módon: 10 percig 150 fokon, majd további 30 percig 180-on sütöttem. Tűpróbával ellenőrizem, lekapcsoltam a sütőt, és még 10 percig bent hagytam a süteményt.

Akkor kivettem, és hagytam kihűlni. Nagyon finom, lágy lesz a tésztája. Kicsit nehezebb is felvágni, mindenképp várjuk meg, míg teljesen kihűl, különben elszakadhat a kezünkben. (Ha aggódunk emiatt a túl könnyű állaga miatt, akkor a lisztekkel együtt keverjünk bele jó fél evőkanálnyi kukoricalisztet is!)

A tortát három lappá vágjuk. Az alsó lapra cseresznyelekvárt kenünk vékonyan.

Forrás:
Ráhel és a csokigyár

A másodikra és a tetejére pedig a túrókrémet. Ezt legjobb turmixgépben elkészíteni: a hozzávalókat mind beletesszük, összeturmixoljuk. (A quark egy Angliában kapható tejtermék: olyan, mint a krémtúró, csak nem édes. Aki szemcsés túróval dolgozik, az először a túrót és egy kevés tejfölt tegyen a turmixgépbe, azt dolgozza össze, és csak utána a többit!)

Ez a krém jön a második lapra és a tetejére. Majd felezett cseresznyeszemekkel díszítjük. Mindenképp jó, ha a torta fogyasztás előtt 1 órára hűtőbe kerül.

Forrás:
Ráhel és a csokigyár

Másnapi meglepi

Hétfőn alaposabban szemügyre kellett vennem a konyhai naptárt, hogy beírjak egy újabb eseményt, s akkor jött az igazi meglepetés: apák napja nem most vasárnap VOLT, hanem most vasárnap LESZ.

Kicsit csalódott voltam: szóval nem ez volt az igazi… csorbult a tökéletesség. De csak nem hagyott nyugodni a dolog: ha tegnap annak tűnt, hogy lehet, hogy ma nem? Tényleg a naptár mondja meg, hogy egy családi ünnep igazi volt vagy nem?

Végül úgy döntöttem, leszavazom a naptárt. 🙂 Végül is mi magyarok vagyunk, mit nekünk az angolok naptára! Akármikor ünnepelhetjük az apák napját, Apának meg mindig jólesik!

Forrás:
Ráhel és a csokigyár

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.