Írd be, mit keresel:

Lazactatár – könnyű nyári előétel Stahl Judittól

Finom is, szép is, maga a megtestesült ünnepi vacsora könnyű és gyors kiadásban, de egy kerti partin is elképesztő sikere lehet. Nevetségesen kevés konyhai fáradozással készül, hiszen összesen negyedórás ténykedést igényel – a többi idő jórészt azzal telik, hogy arra várunk, amíg a lazac a pácban érlelődik.

Cookta - 2016.06.18.
Lazactatár – könnyű nyári előétel Stahl Judittól

Dél-Amerikában ceviche-nek nevezik az ilyen típusú ételeket, és főleg tengeri herkentyűkből, halakból készítik – pácolással. Hőkezelést nem igényel, ettől friss, könnyű, nyári. Kizárólag extrafriss lazacot szabad használni hozzá (vagy marhahúst, mert azzal is fantasztikus).

Lazactatár

Hozzávalók:

  • 40 dkg lazacfilé (egy darabban)
  • 1 nagy érett avokádó
  • ¾ dl extraszűz olívaolaj
  • A páchoz:
  • 3 zöldcitrom (lime)
  • 2 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
  • 2 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál só

A tálaláshoz:

  • 8 szelet parasztkenyér vagy más rusztikus fehér kenyér pirítósnak 

Elkészítés: A páccal kezdünk. Az egyik zöldcitrom illatos héját belereszeljük egy tálba, aztán az összes zöldcitrom levét kifacsarjuk, és átszűrve a reszelt héjhoz öntjük. Az újhagyma fehér szárát apróra vágjuk, a fokhagymát öszszezúzzuk, és ezeket is a tálba tesszük. Belekeverjük a fűszereket és a sót. 

A lazacfilét a bőrös oldalával lefelé egy vágódeszkára fektetjük, és az ujjainkkal néhányszor végigsimítunk rajta, hogy kitapintsuk, van-e benne szálka. Ha találunk, szemöldökcsipesszel kihúzzuk. Ezután megfordítjuk, és egy éles késsel lefejtjük róla a bőrét. Végül a lazachúst 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és belekeverjük a zöldcitromos pácba. A bepácolt lazacot lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük. 

Amikor a lazac pácolási idejéből már csak 10 perc van hátra, újra munkához látunk. Az avokádót meghámozzuk, kimagozzuk, és apró falatokra kockázzuk. A tálaláshoz pirítósokat készítünk. 

A bepácolt lazacról, ha maradt, leöntjük a zöldcitromos páclevet, aztán hozzákeverjük az avokádót és az extraszűz olívaolajat. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, korrigálunk az ízén. Szétosztjuk 4 db 2 és fél dl-es üvegkehelybe vagy -pohárba, és a pirítósokkal kínáljuk.

Forrás:
Alexandra Könyvesház

További gyors és remek receptek Stahl Judit Gyors konyha szakácskönyvében, amely megrendelhető itt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.