Írd be, mit keresel:

Lecsó bográcsban – húsosan és húsmentesen

A bográcsozásnak a konyhai főzéssel szemben az a szépsége is megvan, hogy nem kell hat lábost elmosni. Mivel csak egy tüzünk van, és vélhetőleg bográcsunk is egy, így mindent abba fogunk beledobálni.

Cookta - 2016.06.18.
Lecsó bográcsban – húsosan és húsmentesen

Nem mindegy azonban, milyen sorrendben. Figyelembe kell vennünk, hogy a különféle alapanyagok nem azonos ideig főnek, ráadásul az egyik levet ereszt, a másik levet enged ki, a harmadik megkeseredik, a negyedik leég. Szóval a sorrendre nagyon kell figyelni. Ám ha ügyesen csináljuk, a sok együtt rotyogó, füstcsapta, összeért íz igazi gyönyörűséget okoz majd a falatozók számára.

Bográcsban egyébként bármilyen egytálételt meg lehet főzni, aminek szaftja van. Általában a magyaros ételeket álmodjuk bele, jó sok szalonnát, kolbászt, pirospaprikát, fokhagymát, borsot, de lehet ám bográcsolni a nemzetközi ételekkel is, például isteni sóletet, chili con carnét, tenger gyümölcse levest vagy akár indiai lencsefőzeléket is. Előző írásunkban főztünk már magyaros gulyást és/vagy pörköltöt, de kihagyhatatlan élmény lehet egy jó kis csípős halászlé vagy pacalpörkölt is. Ebben az összeállításunkban egy olyan étel receptjét kínáljuk, mely elkészíthető húsevők, de vegák számára is. Éljen a lecsó!

Lecsó mindenféle módra!

A lecsót azért tartom az ételek fejedelmének, mert egyrészt alapvetően nem hizlal (bár attól függ, mi mindennel dúsítjuk), másrészt mámorító tud lenni, ha jól van megcsinálva. Ráadásul igazi alkotó tevékenység lecsót főzni, mert szinte bármit hozzá lehet dobálni, jó, most nem a mezei egérre gondoltam. A jó lecsó alapja, hogy a paprikákat nem főzzük, hanem sütjük! Ennek az a titka, hogy együtt kerül a zsiradékra a hagymával, és amíg meg nem pirul, nem szabad megsózni. Leégés ellen viszont szorgalmasan kevergetni kell.

Egy kiló paprikához ne dobjunk két-három közepes paradicsomnál többet, mert nem paradicsomlevest csinálunk. Ha a paprika és a hagyma megpirult, jöhet a só, amitől levet ereszt, és ha ügyesek vagyunk (és mást nem főzünk bele), nem is kell hozzáadni vizet.

Húsimádók piríthatnak alá szalonnát, kolbászt, főzhetnek bele virslit, a vegák pedig készítsék növényi olajon, és tegyék izgalmassá cukkinivel, gombával vagy akár beleszaggatott galuskával. Ha elkészült, akár egy kis (fokhagymás) tejfel is jöhet rá!

Alaplecsó bográcsban

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna (elhagyható) vagy 1,5 deci olaj
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 4-5 db vöröshagyma
  • bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítése: A szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. Zsírját, ha nem elég, felöntjük olajjal, beledobjuk a hagymát és a felkarikázott paprikát, az erőset is, és gyors kevergetés mellett pirítjuk. Ha megsült, hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot (esetleg a cukkinit, gombát), megsózzuk, és tovább sütjük. Csak a végén fűszerezzük, mert a pirospaprika hajlamos leégni és megkeseredni. Ha elkészült, belekeverhetünk néhány tojást, ha pedig vizet adunk hozzá, szaggathatunk bele nokedlit, de a legfinomabb a hófehér parasztkenyérrel. Díszítésül szórjuk meg a szalonnadarabkákkal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.