A kukoricadara remek alapanyag, ami ráadásul olcsó, jól eltartható, és bármikor bevethető nemcsak egy gyors köretnek vagy egytálételnek puliszka formájában, de isteni sütemény alapja is lehet.
A kukoricadara könnyen emészthető, nagyon szapora, ráadásul gluténmentes alapanyag, amiből – a búzadarához hasonlóan – nemcsak sós, de édes ételeket is készíthetünk. Olaszországban polenta néven ismerik és használják, egyik kedvelt desszertjük, a citrusos polentatorta alapjául is a finomra őrölt kukoricadara szolgál.
Ha gluténmentes változatban szeretnénk megsütni ezt a kellemesen savanykás, üde tortát, a lisztet helyettesíthetjük kukoricaliszttel vagy mandulaliszttel, bár ez utóbbi kissé költségesebb.
A sütemény összeállítása mindössze 10 perc, gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt vörös áfonyával vagy kandírozott citrom-, narancshéjjal, illetve a tetejére készíthetünk citrusos mázat is, amihez elég egy kevés citrom- vagy narancslevet porcukorral krémesre keverni, ezt locsolni a tetejére, vagy citruskarikákkal kirakni, díszíteni.
Ideális sütemény kerti partira, piknikre, de akár strandra is: nem romlik, kellemes citromossága miatt frissítő, jól csomagolható.
Citrusos polentatorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat üssük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat, és keverjük habosra. Több részletben adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a kukoricadarát és a darált mandulát, majd reszeljük hozzá a citrom és a narancs héját, facsarjuk bele mindkettő levét, adjuk hozzá a joghurtot is. Nem baj, ha kissé hígnak tűnik: a kukoricadara sok folyadékot magába szív.
Öntsük egy kivajazott, lisztezett tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
Hagyjuk hűlni, be is hűthetjük. Porcukorral meghintve, citrommal vagy naranccsal megcsepegtetve tálalhatjuk.