Írd be, mit keresel:

A legjobb jeges leves forró napokra: a gazpacho

A spanyolok kedvenc nyári levese, hideg, főzni sem kell, tele van vitaminnal és rosttal, hűsít, frissít, sőt még karcsúsít is. Vegán, laktózmentes, még gluténmentes is lehet – ezzel együtt a húsevők is kedvelik.

Cookta - 2016.06.25.
A legjobb jeges leves forró napokra: a gazpacho

Spanyolországban igazán forró a nyár, így érdemes ellesni, mit is esznek ők a nagy melegben. A gazpacho remek nyári fogás, bármennyit ehetünk belőle, hiszen csak nyers zöldség van benne, épp ezért nagyon egészséges, és mindehhez pofonegyszerű elkészíteni, hiszen csak össze kell turmixolni az alapanyagokat. 

Az eredeti gazpacho a paradicsom, az uborka, a hagyma, a paprika és a fokhagyma mellett olívaolajat, sót, zöldségalaplevet és kenyeret tartalmaz, de ma már szinte minden turmixolt nyers levest gazpachónak tekinthetünk. Az arányok változhatnak, ha szeretjük, készíthetjük paprikásabbra vagy uborkásabbra, paradicsomosabbra, és az állaga, sűrűsége is ízlés szerint változtatható. Van, aki sűrűbben készíti, más ivósabban, hígabban.

Forrás:
iStock

Egy katalán alaprecept szerint 6-8 paradicsomhoz 2 húsos paprika vagy kaliforniai paprika, 1 kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet szikkadt kenyér vízbe áztatva, majd kicsavarva, 1-2 evőlanál balzsamecet és fél deci olívaolaj szükséges, só és bors, majd az egészet ízlésünk szerint tovább fűszerezhetjük.

A kenyeret elhagyhatjuk belőle, bár ezzel is nagyon finom, valahogy krémesebbé, homogénebbé teszi a gazpachót. Vannak, akik a kenyeret nem turmixolják bele, hanem darabokra tépkedik vagy felkockázzák, kevés olívaolajon megpirítják, és ezzel szórják meg a jól behűtött levest tálaláskor.

Forrás:
iStock

Bár a gazpacho pár perc alatt elkészíthető, érdemes néhány órát a hűtőben pihentetni – így egyrészt kellően lehűl, másrészt az ízek összeérnek. Érdemes belőle egy nagyobb adagot csinálni, jó pár napig eláll, sőt egyre finomabb lesz, ahogy összeérik: egyik nap cikkekre vágott főtt tojással, másik nap pirítóssal, megint máskor kockázott zöldégekkel, esetleg pár szem olívabogyóval vagy akár egy kanálnyi joghurttal tálaljuk.

A piros mellett létezik sárga és zöld gazpacho is: ezekbe sárga paradicsom kerül, sárga vagy zöld színű kaliforniai paprika, a zöldbe akár avokádó, bébispenót is tehető. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.