Nagyon szeretem a babos ételeket, mint ahogy elég sokan, így baráti összejöveteleken, bográcsozáskor, kerti bulikon is jól bevethető. Kiadós, laktat, bográcsban is könnyen készíthető belőle tartalmas egytálétel.
Egy jó bográcsos babgulyás is jó választás lehet, de mivel szeretem a mexikói konyhát – a mexikóiak pedig a babot, érdemes tőlük ellesni egy-egy ételt. Egyrészt istenien fűszeresek, izgalmasak, illatosak, másrészt a nagy melegben jobban is esik ez a fajta fűszeresség, amit citrom frissít.
A frijoles charros egy babos egytálétel, elvileg nem tartalmaz húst, de persze készíthetjük húsos szalonnával, tehetünk bele karikázott kolbászt vagy kockázott csirkemellet is. Ha nem kívánjuk, a szalonna zsírja helyettesíthető bármilyen növényi olajjal. Érdemes kipróbálni!
Frijoles charros
Hozzávalók 4–6 személyre:
Elkészítés: A babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Ha elkészült a tűz, öntsünk bele a bográcsba kb. 1,5 dl olajat, forrósítsuk fel. Dobjuk az olajra az apróra vágott húsos szalonnát, és pirítsuk meg. (Ha magas zsírtartalmú füstölt szalonnával dolgozunk, ne öntsünk előzőleg olajat a bográcsba. Ha a szalonna puha fajta, ne főzzük együtt a babbal, hanem vegyük ki a bográcsból, és a végén szórjuk vissza az ételre.) Ezután jöhet a hagyma és a fokhagyma összevágva, de két gerezdet hagyjunk meg a végére. (Vannak, akik meg se pucolják a hagymát és a fokhagymát, hanem egészben dobják a már rotyogó babba, végül pedig kidobják belőle.) A hagymát pároljuk üvegesre, borsozzuk meg, jöhet rá a római kömény és a koriander is. NE SÓZZUK MEG, a sótól a bab kemény marad! Ha megpirult kissé a hagyma, öntsük rá a babot, szórjuk bele a jalapeñót vagy a csilit, és tegyünk hozzá annyi vizet, hogy elfedje. Mehet bele a babérlevél is, ezután pedig hagyjuk főni.
Ha megpuhult, szórjuk meg a felaprított újhagymával, facsarjuk rá a citrom levét, tegyük bele a fahéjat. Most már megsózhatjuk! Rotyogtassuk még néhány percig, hogy jól összeérjenek az ízek, végül pedig a két gerezd nyers fokhagymát préseljük még bele.
Jéghideg sör vagy jó kis száraz vörösbor dukál hozzá.