Írd be, mit keresel:

Egy kis csípős mexikói, a frijoles charros

Nagyon szeretem a babos ételeket, mint ahogy elég sokan, így baráti összejöveteleken, bográcsozáskor, kerti bulikon is jól bevethető. Kiadós, laktat, bográcsban is könnyen készíthető belőle tartalmas egytálétel.

Cookta - 2016.06.26.
Egy kis csípős mexikói, a frijoles charros

Egy jó bográcsos babgulyás is jó választás lehet, de mivel szeretem a mexikói konyhát – a mexikóiak pedig a babot, érdemes tőlük ellesni egy-egy ételt. Egyrészt istenien fűszeresek, izgalmasak, illatosak, másrészt a nagy melegben jobban is esik ez a fajta fűszeresség, amit citrom frissít. 

A frijoles charros egy babos egytálétel, elvileg nem tartalmaz húst, de persze készíthetjük húsos szalonnával, tehetünk bele karikázott kolbászt vagy kockázott csirkemellet is. Ha nem kívánjuk, a szalonna zsírja helyettesíthető bármilyen növényi olajjal. Érdemes kipróbálni!

Forrás:
iStock

Frijoles charros

Hozzávalók 4–6 személyre:

  • 60 dkg bab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • ízlés szerinti mennyiségben csili vagy jalapeño paprika (a konzerv is jó)
  • 30 dkg császárhús vagy húsos füstölt szalonna (elhagyható!)
  • 2 nagy citrom vagy 3 lime leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 2-3 db babérlevél
  • só, bors
  • étolaj 

Elkészítés: A babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Ha elkészült a tűz, öntsünk bele a bográcsba kb. 1,5 dl olajat, forrósítsuk fel. Dobjuk az olajra az apróra vágott húsos szalonnát, és pirítsuk meg. (Ha magas zsírtartalmú füstölt szalonnával dolgozunk, ne öntsünk előzőleg olajat a bográcsba. Ha a szalonna puha fajta, ne főzzük együtt a babbal, hanem vegyük ki a bográcsból, és a végén szórjuk vissza az ételre.) Ezután jöhet a hagyma és a fokhagyma összevágva, de két gerezdet hagyjunk meg a végére. (Vannak, akik meg se pucolják a hagymát és a fokhagymát, hanem egészben dobják a már rotyogó babba, végül pedig kidobják belőle.) A hagymát pároljuk üvegesre, borsozzuk meg, jöhet rá a római kömény és a koriander is. NE SÓZZUK MEG, a sótól a bab kemény marad! Ha megpirult kissé a hagyma, öntsük rá a babot, szórjuk bele a jalapeñót vagy a csilit, és tegyünk hozzá annyi vizet, hogy elfedje. Mehet bele a babérlevél is, ezután pedig hagyjuk főni.

Ha megpuhult, szórjuk meg a felaprított újhagymával, facsarjuk rá a citrom levét, tegyük bele a fahéjat. Most már megsózhatjuk! Rotyogtassuk még néhány percig, hogy jól összeérjenek az ízek, végül pedig a két gerezd nyers fokhagymát préseljük még bele. 

Jéghideg sör vagy jó kis száraz vörösbor dukál hozzá. 

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.