A müzli gyors és egészségesnek tartott reggeli, habár a mai dobozos müzlifélék és csoda-gabonapelyhek enyhén szólva is eltávolodtak az egészségestől. A jó müzli viszont tényleg lehet gyors és egészséges, csak egy kicsit vissza kell pillantanunk az eredeti receptre – majd ízlés szerint variálhatjuk kedvünkre.
A Bircher-müzli az eredeti, vagyis az igazi müzli, a svájciak egyik büszkesége, amit dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner (1867–1939) svájci táplálkozástudományi szakember és orvos írt fel receptre szanatóriumi betegeinek Zürichben, a XX. század első éveiben. Fő alapanyaga a reszelt alma volt, amit zabpehellyel kevert össze, majd egy éjszakán át puhulni hagyott.
Ezt az alapot fejesztették aztán tovább: a zabpehely és alma mellé került bele mogyoró, mazsola, illetve a remek minőségű alpesi tejben bővelkedő országban természetesen tej vagy joghurt tette még krémesebbé. De a jó müzli titka mégiscsak a pihentetés, vagyis a reggeli este készül, így reggel tényleg villámgyorsan asztalra kerülhet az egészséges reggeli.
Készíthetünk akár egy nagyobb adagot is, a hűtőben napokig eláll, és annyira finom, hogy biztosan rájárunk majd uzsonna gyanánt is. Friss gyümölcsökkel változatossá tehetjük, ha egyik nap áfonyával, másik nap málnával, őszibarackkal gazdagítjuk.
Bircher-müzli
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát kicsumázzuk, majd lereszeljük, egy tálba öntjük az össze alapanyaggal, összekeverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap reggel tálkába szedünk belőle, és friss gyümölccsel megszórva tálaljuk.