Írd be, mit keresel:

Az igazi müzli

A müzli gyors és egészségesnek tartott reggeli, habár a mai dobozos müzlifélék és csoda-gabonapelyhek enyhén szólva is eltávolodtak az egészségestől. A jó müzli viszont tényleg lehet gyors és egészséges, csak egy kicsit vissza kell pillantanunk az eredeti receptre – majd ízlés szerint variálhatjuk kedvünkre.

Cookta - 2016.06.26.
Az igazi müzli

A Bircher-müzli az eredeti, vagyis az igazi müzli, a svájciak egyik büszkesége, amit dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner (1867–1939) svájci táplálkozástudományi szakember és orvos írt fel receptre szanatóriumi betegeinek Zürichben, a XX. század első éveiben. Fő alapanyaga a reszelt alma volt, amit zabpehellyel kevert össze, majd egy éjszakán át puhulni hagyott.

Ezt az alapot fejesztették aztán tovább: a zabpehely és alma mellé került bele mogyoró, mazsola, illetve a remek minőségű alpesi tejben bővelkedő országban természetesen tej vagy joghurt tette még krémesebbé. De a jó müzli titka mégiscsak a pihentetés, vagyis a reggeli este készül, így reggel tényleg villámgyorsan asztalra kerülhet az egészséges reggeli.

Forrás:
iStock

Készíthetünk akár egy nagyobb adagot is, a hűtőben napokig eláll, és annyira finom, hogy biztosan rájárunk majd uzsonna gyanánt is. Friss gyümölcsökkel változatossá tehetjük, ha egyik nap áfonyával, másik nap málnával, őszibarackkal gazdagítjuk. 

Bircher-müzli

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 2 dl tej
  • 2 dl joghurt
  • 1 dl almalé
  • 1 evőkanál méz
  • 1 alma

Elkészítés: Az almát kicsumázzuk, majd lereszeljük, egy tálba öntjük az össze alapanyaggal, összekeverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. 
Másnap reggel tálkába szedünk belőle, és friss gyümölccsel megszórva tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.