A befőzés sokaknak titokzatos terület, igazi profiknak való különleges terep, ahol csak a nagymamák vagy az igazán gyakorlott konyhatündérek mozognak otthonosan. A lekvárfőzés gyerekjáték – különlegesen finom végeredménnyel.
A mélybordó, gyümölcsdarabokkal teli, sűrűn folyós és pikáns meggydzsem a világ egyik csodája, készítésénél az egyetlen kihívást a magozás jelenti, és ezt sajnos nem tudjuk megúszni. Ha tehetjük, csináljunk belőle családi programot, vonjuk be a gyerekeket, párunkat, ha nagyobb adaggal készítenénk. De az is jó megoldás, ha egyszerre csak 2 kilónyi meggyel dolgozunk, és inkább többször teszünk el, akár többféle ízesítéssel.
Ennek az egyszerű dzsemnek a titka, hogy a magozott meggyet lecukrozzuk, és néhány órát, de akár egy éjszakát állni hagyjuk, hogy kellő mennyiségű levet eresszen. Utána csak forralni kell egy kis zselésítővel, esetlegesen fűszerezni, ha sűrűbbre szeretnénk, akkor egy kicsit mixelni, hogy apróbb darabok is legyenek benne, és már mehetnek is az üvegbe.
A meggydzsemet fűszerezhetjük is:
Meggydzsem (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, egy lábasba tesszük, majd a cukrot egyenletesen rászórjuk. Lefedve néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük, hogy levet eresszen.
Másnap hozzáadjuk a zselésítőt, elkeverjük, tűzre tesszük, és forrástól 2-3 percig főzzük. Botmixerrel egy kicsit bele-belemixelünk úgy, hogy maradjon egész meggy is benne, majd tiszta üvegekbe szedjük, erősen ráhúzzuk a tetőt, fejük tetejére állítjuk, így hagyjuk kihűlni, majd visszafordítva mehetnek a kamrába.