Sokan szívesen elzarándokolnak az egyik legismertebb és legnagyobb bútoráruházba, még akkor is, ha épp nincs sürgősen szükségük semmilyen lakberendezési tárgyra, épp csak vágynak a valóságos legendává vált svéd húsgombócra. Meglepően egyszerű otthon is elkészíteni, mutatjuk a receptet!
A szaftos húsgolyók és az áfonyás szósz párosa tényleg elképesztően finom, pedig tulajdonképpen nagyon egyszerű. Mivel kevés hozzávalóból készül, érdemes jó minőségű alapanyagot használni hozzá, még így is jóval olcsóbb, kiadósabb az eredmény. A húsgombóc titka, hogy kétféle húsból készül, az áfonyaszószba pedig lekvár és aszalt áfonya is kerül.
Svéd húsgolyó áfonyaszósszal
Hozzávalók:
A húsgombóckákhoz:
A mártáshoz:
Az áfonyaszószhoz:
Elkészítés: A húsgolyókhoz a hagymát vágjuk apróra, egy kevés olajon dinszteljük meg, majd tegyük egy keverőtálba a kétféle darált hússal, a felütött tojásokkal és a zsemlemorzsával. Adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, reszeljünk hozzá egy kevés szerecsendiót, dolgozzuk alaposan össze, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a mártást és az áfonyaszószt.
A mártáshoz a vajat egy kis forralóban felolvasztjuk, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük először az alaplevet, majd a tejszínt, ízesítjük sóval és borssal, és gyenge tűzön néhány percig főzzük.
Az áfonyaszószhoz a dzsemet és az almalét egy kis lábosba öntjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük az aszalt vörösáfonyát, 2-3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
A húsgombócokhoz ujjnyi olajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a diónyi vajat, ettől még finomabb lesz, majd a húsmasszából kisebb golyókat formázunk, és időnként megforgatva megsütjük a húsgolyókat.
Ízlés szerint főtt vagy sült krumplival tálaljuk, szerintünk krumplipürével a legfinomabb. A húsgolyókat a tányéron locsoljuk meg a tejszínes szósszal, az áfonyamártást mellé kínáljuk.