Írd be, mit keresel:

Svéd húsgolyó, nem csak a gyerekek kedvére

Sokan szívesen elzarándokolnak az egyik legismertebb és legnagyobb bútoráruházba, még akkor is, ha épp nincs sürgősen szükségük semmilyen lakberendezési tárgyra, épp csak vágynak a valóságos legendává vált svéd húsgombócra. Meglepően egyszerű otthon is elkészíteni, mutatjuk a receptet!

Cookta - 2016.07.01.
Svéd húsgolyó, nem csak a gyerekek kedvére

A szaftos húsgolyók és az áfonyás szósz párosa tényleg elképesztően finom, pedig tulajdonképpen nagyon egyszerű. Mivel kevés hozzávalóból készül, érdemes jó minőségű alapanyagot használni hozzá, még így is jóval olcsóbb, kiadósabb az eredmény. A húsgombóc titka, hogy kétféle húsból készül, az áfonyaszószba pedig lekvár és aszalt áfonya is kerül.

Forrás:
iStock

Svéd húsgolyó áfonyaszósszal

Hozzávalók:
A húsgombóckákhoz:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál mustár
  • reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • olaj a sütéshez
  • diónyi vaj

A mártáshoz:

  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 dl alaplé
  • 2,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors

Az áfonyaszószhoz:

  • 2 dl áfonyadzsem
  • 1 marék aszalt vörösáfonya
  • 2 dl almalé

Elkészítés: A húsgolyókhoz a hagymát vágjuk apróra, egy kevés olajon dinszteljük meg, majd tegyük egy keverőtálba a kétféle darált hússal, a felütött tojásokkal és a zsemlemorzsával. Adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, reszeljünk hozzá egy kevés szerecsendiót, dolgozzuk alaposan össze, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a mártást és az áfonyaszószt.

A mártáshoz a vajat egy kis forralóban felolvasztjuk, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük először az alaplevet, majd a tejszínt, ízesítjük sóval és borssal, és gyenge tűzön néhány percig főzzük.

Az áfonyaszószhoz a dzsemet és az almalét egy kis lábosba öntjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük az aszalt vörösáfonyát, 2-3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
A húsgombócokhoz ujjnyi olajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a diónyi vajat, ettől még finomabb lesz, majd a húsmasszából kisebb golyókat formázunk, és időnként megforgatva megsütjük a húsgolyókat.

Ízlés szerint főtt vagy sült krumplival tálaljuk, szerintünk krumplipürével a legfinomabb. A húsgolyókat a tányéron locsoljuk meg a tejszínes szósszal, az áfonyamártást mellé kínáljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.