A mexikói konyhában az a zseniális, hogy izgalmasan fűszeres, nagyon változatos, mégis egyszerűen elkészíthető fogásairól híres. A különféle tortillákba töltött fogásaik közül most egy csirkés fajitast ajánlunk, ami fél óra alatt elkészül, gyakorlatilag elronthatatlan, és remek gyors ebéd vagy vacsora, de akár partiétel is lehet.
Mexikói gyökerekkel bír, de valójában igazi tex-mex étel a fajita vagy fajitas, vagyis a mexikói bevándorlók elamerikaiasított fogása. Puha tortillával tálalják a serpenyőben sült fűszeres húst – ami lehet csirke, pulyka, marha vagy sertés is –, hagymával és sok színes paprikával vagy más zöldséggel. Kerülhet bele bab, kukorica, cukkini is, de az alapváltozat színes, húsos paprikákkal készül, amitől kellemesen szaftos és ízes lesz.
Készíthetünk hozzá guacamolét, vagyis avokádókrémet, különféle fűszeres salsát, tejföllel és reszelt sajttal is kínálhatjuk, de önmagában is tökéletesen laktató, fűszeres, finom, de nem nehéz fogás, ami egy nagy adag salátával kiegészítve a legfinomabb.
Csirkefajitas
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Megszórjuk az őrölt korianderrel és római köménnyel, sóval, borssal, ráfacsarjuk a lime levét, 2-3 evőkanál olajat adunk hozzá, alaposan összeforgatjuk, és hagyjuk pácolódni, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.
A hagymát szálasra vágjuk, a paprikákat csíkokra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, kifehéredésig sütjük, majd rádobjuk a paprikákat, összeforgatjuk, kicsit sózzuk, és kb. 5 perc alatt összepároljuk, hogy a paprika ne essen teljesen össze.
Közben a tortillalapokat mikróban vagy sütőben átforrósítjuk. Tányérra tesszük, mindegyik közepére halmozunk a csirkés raguból, feltekerve tálaljuk, mellé salátát, tejfölt kínálunk.