Írd be, mit keresel:

Különleges és kiadós: levendulás-citromos cukkinilekvár

A lekvárfőzésről, gondolom, mindenkinek legelőször az édes, illatos, aranyló sárgabaracklekvár jut az eszébe, persze nekem is. Lekvárt főzhetünk még szilvából, őszibarackból, cseresznyéből... és még cukkiniből is. Lehet, kissé bizarr ötletnek tűnik, de állítom, hogy aki egyszer elkészíti és megkóstolja, az ezután biztosan minden évben cukkinilekvárt is főz majd.

Cookta - 2016.07.08.
Különleges és kiadós: levendulás-citromos cukkinilekvár

Citrommal, levendulával ízesítve nagyon, de nagyon finom, és aki nem tudja, hogy miből is főztük, soha nem jönne rá magától. A levendulával bánjuk csínyján, nem kell belőle sok: ennyi épp egy kis illatot, aromát ad a dzsemnek. A cukkinilekvár mellett szól még az is, hogy a drága gyümölcsökhöz képest azért jóval kedvezőbb áron be tudjuk szerezni a cukkinit, ha éppen nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a veteményeskertben még meg is terem.

Más fűszerekkel is ízesíthető, nekem most ez a kedvencem, reggelire kiflire, kalácsra, egy szelet pirítósra vagy kétszersültre jobbat el sem tudok képzelni, de sütihez, palacsintához is nagyon finom.

Forrás:
Kard Éva

Levendulás-citromos cukkinilekvár

Hozzávalók 2 db 700 ml-es üveghez:

  • 1,5 kg cukkini
  • 30-40 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 teáskanál szárított levendulavirág
  • 3 db citrom
  • 1 csomag dzsemesítő

Elkészítés: A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe, és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részüket teljesen távolítsuk el. Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt szépen le tudtam egyben húzni a gyümölcshúsról. Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

Tegyük fel a tűzre főni, és közben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat és a levendulavirágot. Kevergetve főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, újra vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt, és egy kézi habverővel pár perc alatt keverjük simára.

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt. Dunsztolni nem kell!!!

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.