Érik a sárgabarack, olyan lédús és mézédes, illatos, hogy nem lehet ellenállni neki. Önmagában is isteni, de a melegben jólesik a hűs gyümölcsleves, ami pofonegyszerűen készíthető ebből a napsárga gyümölcsből is.
Én magam egy ideje már nem fogyasztok tejterméket, így a levest vegán változatban készítettem, növényi tejszínnel, de kiváltható természetesen hagyományos tejszínnel is. Tudom, a túró nem vegán – viszont nem is magamnak, hanem kisfiam és a férjem számára készült. Ennél egyszerűbb és finomabb levesbetét nem is létezik, ha gyümölcskrémlevesről van szó.
Ami a mennyiségeket illeti: a cukrot vagy más édesítőt mindenki érzésre, ízlése szerint tegye a levesbe és a túrógombócba is. A barack édessége, érettsége is meghatározza, mennyi kell bele – és hát az sem mindegy, ki mennyire édesszájú. A 2 kg barack pedig nem sok: hűtőben pár napig eláll, és olyan finom, hogy uzsonnára desszertként is nyugodtan elkanalazható.
Barackkrémleves mandulás túrógombóccal
Hozzávalók:
A túrógombóchoz:
Elkészítés: A barackot feltesszük főni annyi vízben, hogy épp csak ellepje a gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat és a szegfűszeget, ízlés szerint édesítjük barna cukorral. Amikor a barack megpuhult (megfőtt), levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a zabtejszínt. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, és jól lehűljön.
A mandulát egy serpenyőben megpirítjuk zsiradék nélkül. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan odaég. Közben a tehéntúrót a cukorral összekavarjuk. Ha túl hígnak tűnik, tehetünk bele pirított mandulát is. Az elkészült masszát negyed órára hűtőbe tesszük. Utána kis golyókat formálunk belőle, és beleforgatjuk a pirított mandulába.
A levest jó hidegen, a kis gombócokkal tálaljuk.
További fotókat és egészséges recepteket találtok blogomban >>