Írd be, mit keresel:

Hamburger és corn dog házilag, nem csak focimeccshez

Társoldalunk, a Vous játékára érkeztek ezek a fantasztikus receptek, és annyira megtetszettek, hogy szívesen megosztanánk mindenkivel. Vivien, a Cookie makes law blog szerzőjének köszönet érte!

Cookta - 2016.07.10.
Hamburger és corn dog házilag, nem csak focimeccshez

„Valami finom, gyors, egyszerű, de látványos vacsorát akartam készíteni az Eb alkalmából. A választásom most a házi hamburgerre és a corn dogra esett.

Forrás:
Weiszenburger Vivien

Kezdjük is a hamburgerrel. Ezt a zsömlét Németországban tanultam, amikor bébiszitter voltam egy családnál. Minden szombaton ilyet kellett sütni, mert ez volt a kicsik kedvence. :)”

Hamburger házilag

Hozzávalók (közepes vagy 8 kis zsömléhez):

  • 38 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3,5 dkg cukor
  • 2 dkg friss vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztő
  • 1 tojássárga
  • 2,5 dkg puha vaj
  • 27,5 dkg natúr joghurt (én két kicsi 125 grammos natúr joghurtot használok, és vagy kefirrel, vagy tejföllel kipótolom, de volt már, hogy csak kefirrel vagy csak tejföllel csináltam)
  • 1 fehérje a kenéshez
  • ízlés szerint szezámmag a szóráshoz

A hamburgerfeltéthez:

  • 50 dkg darált hús
  • bors
  • sajt
  • bacon
  • savanyúság (uborka, savanyított lila hagyma vagy ízlés szerint bármi)
  • saláta
  • paradicsom

 
Elkészítés: A bucit lehet kenyérsütőben is készíteni, ez esetben mindent bele kell dobálni a gépbe, és hagyni, hogy a gép végezze a dolgát. Akinek nincs, annak kézzel kell összegyúrni, de nem kell aggódni, nem kell órákon át dagasztani. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és sima tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha már fényes, és könnyen elválik az edény falától. Egy órán át kelesztjük, kb. a duplájára.

Ha megkelt, kicsit átgyúrjuk, és annyifelé vágjuk, ahány bucit szeretnénk, majd gömböket formázunk belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és amíg a sütő bemelegszik 180 fokra, 10-15 percet még kelesztjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal. Nagyjából 10 percig sütjük, de a lényeg, hogy amikor már aranybarna, akkor kész van.

A húspogácsához vegyes marha-sertés darált húst használok. Azért nem jó a csak marha vagy pulyka, mert nagyon kiszáradnak. A sertéshús kicsit zsírosabb, ezért jó szaftos lesz a hús.

A húst annyifelé osztjuk, ahány bucink van, és lapos pogácsákat formázunk belőlük. Egy tipp: kicsit nagyobbra formázzuk őket, mint amekkorák a zsömlék, mert sütés közben össze fognak menni, és ha ügyesek vagyunk, így akkorák lesznek, mint a bucik. Fűszerezni csak közvetlenül sütés előtt kell őket, és akkor is csak sózni és borsozni mindkét oldalát. Nem kell elnyomni a hús ízét túl sok fűszerrel, ha nem szárítjuk ki sütés közben, nagyon finom lesz.

Én annyi bacont használok, hogy minden zsömlébe jusson kettő. Ezeket sütöm meg először. Ha marad a serpenyőben egy kis leégett rész, azt ki kell piszkálni, mert ebben a baconből kisült zsírban kell megsütni a húst. A húst elkezdjük sütni, nem kell neki sok idő, viszonylag hamar megsül. Összesen háromszor szoktam megfordítani, és maximum 2-3 percet sütöm. Látszik, ha már jó, mert szép lepirult kérget kap és nem esik szét. Ha bizonytalan vagyok, egyet félbe szoktam vágni, de semmiképp sem szabad sokáig sütni, mert olyan lesz, mint a cipőtalp. Ami még nagyon fontos, hogy nem szabad belebökni a villát, mert akkor kifolyik belőle a szaft, és megint csak kiszárad.

Az utolsó fordításnál rátesszük a sajtot, és a serpenyőt lefedjük. Most már csak azt kell megvárni, amíg a sajt megolvad rajta, és kész is van.

Miközben sütjük a húst, a zsömléket félbevágjuk, és egy másik, szárazon felforrósított serpenyőben a vágott felükkel lefelé megpirítjuk. Figyelni kell, nehogy megégjenek!
Összeállítjuk a hamburgert: a megpirított zsömlére házi majonézt kenünk (a recept egy kicsit lejjebb), rátesszük a húst, a bacont, a savanyúságot, szeletelt paradicsomot és salátát, és még egy kicsit meglocsoljuk a házi majonézzel.

Házi majonéz

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • pár csepp citromlé
  • 1/2 teáskanál só
  • 5 dl étolaj
  • csili

 
Elkészítés: A tojássárgákhoz hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a sót. Elkezdjük felverni. Amikor kezd krémesedni, el lehet kezdeni hozzáadni az olajat. Először csak vékony sugárban, majd ahogy kezd összeállni, lehet bátrabban is önteni. A lényeg, hogy végig keverni kell. Ez elég sok időt és energiát vesz igénybe, de megéri. Akkor jó, ha már szépen kivilágosodott és besűrűsödött. Megkóstoljuk, és tovább ízesíthetjük mustárral, sóval és citromlével. Ha kész, összevágott friss csilit forgatunk bele.

Nagyon jól illik a hamburgerbe, de én ezt a receptet használtam a corn doghoz mártogatósnak – azzal a különbséggel, hogy felhígítottam egy kis tejföllel, és tettem bele még egy kis csilit, borsot és fokhagymát.

 
Corn dog

Hozzávalók:

  • 8 nagy virsli félbevágva vagy 16 kisebb virsli
  • 16 db hurkapálcika
  • 30 dkg liszt (a legjobb, ha kukoricalisztet használunk, mégiscsak CORN dog, én még valamennyit ki szoktam cserélni belőle kukoricadarára, hogy legyen benne valami darabos is)
  • 1 tojás
  • 2-3 dl víz – annyi, amennyit felvesz, ez attól függ, milyen lisztet használunk
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál csilipor
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál só
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • liszt, amibe a virsliket kell beleforgatni
  • olaj a sütéshez

 
Elkészítés: A virslin, a neki félrerakott liszten és a sütéshez való olajon kívül minden alapanyagot összekeverünk egy tálban, a vizet fokozatosan adjuk hozzá, óvatosan, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. A keveréket 1 órára hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A virsliket felszúrjuk a pálcákra, beleforgatjuk a lisztbe, hogy jobban tapadjon rájuk a tészta. A masszát egy magas falú edénybe vagy pohárba öntjük, és belemártjuk a virsliket.

Az olajat jól felhevítjük, és közepes lángon kell folytatni a sütést. Belerakjuk a virsliket, és megforgatjuk. Ha szép aranybarnák, akkor megsültek. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, és máris lehet őket mártogatni. 🙂

Hamburger és corn dog

Hamburger és corn dog
Forrás:
Weiszenburger Vivien

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.