Egyszerű és nagyszerű dolog a felfújt, amit elkészíthetünk lisztmentes változatban, zöldségesen, csupán 3 fő alapanyag felhasználásával. Muffinformában sütve és salátával tálalva ideális nyári ebéd vagy vacsora, de vendégvárónak is remek.
Reszelt sajt, cukkini és tojás – ennyi kell csupán ehhez az igazán finom zöldséges szufléhoz. Frissen, forrón is tálalhatjuk, de kihűlve, hidegen is finom. Az alaprecept rém egyszerű: a lereszelt és besózott cukkinit kicsit állni hagyjuk, majd alaposan kifacsarjuk belőle a vizet, a tojással és a reszelt sajttal elkeverjük, és már lehet is sütni. Természetesen fűszerezhető is: tehetünk bele felaprított újhagymát vagy lilahagymát, a sajt fajtájától függően fűszereket. Ha pizzamozzarellát, trappistát, edamit használunk, akkor mehet bele kakukkfű vagy oregánó, rozmaring vagy bazsalikom is. Egy kis fokhagymával is megbolondítható, vagy tálalhatjuk fokhagymás tejföllel…
Használhatunk többféle sajtot is, érdemes egy semlegesebb bázist választani, például trappistát, amit kiegészítünk egy karakteresebb ízű sajttal – rokforttal, ementálival vagy akár juhtúróval, kecskesajttal.
Cukkinis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
Elkészítés: A cukkinit durvább reszelőn lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percet. Alaposan kifacsarjuk, tálba tesszük a reszelt sajttal és a tojások sárgájával – esetleg aprított hagymával és fűszerekkel, elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd 2-3 adagban a cukkinis masszával összeforgatjuk.
Muffinformába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Azonnal tálalhatjuk vegyes salátával, fokhagymás tejföllel, de langyosan, hidegen is finom. Azt azonban tudnunk kell, hogy össze fog esni hűlés során – ahogy minden más felfújt is.