A különféle érzékenységgel élők hihetetlen kreativitással kísérletezik ki a mentes megoldásokat – legyen szó glutén, laktóz vagy cukor kikerüléséről. De azok is jól járnak ezekkel a receptekkel, akik szeretnének egy kicsit egészségesebben étkezni úgy, hogy közben finomakat esznek.
A köles az egyik legegészségesebb gabona, könnyen emészthető, lúgosító, ráadásul könnyen megfő és semleges ízű, így jól hangolható édes és sós ízvilágra is. Érdemes önmagában is készíteni köretként, de a tejben vagy gabonatejben főtt köles édességek kiváló alapja is lehet.
Az alábbi finom torta gluténmentes, nem tartalmaz cukrot és szóját, és bár a vaj kiváltható kókuszzsírral, a tej növényi tejjel, a mascarpone miatt nem vegán, de laktózmentes termékkel érzékenyeknek is elkészíthető.
Áfonyás kölestorta
Hozzávalók:
A krémhez:
Elkészítés: A kölest a tejjel, a vajjal, a sóval és a cukorral puhára főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és a darált diót is. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. A formából kivéve kihűtjük, majd kettévágjuk.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Az egyik tésztalapot visszarakjuk a formába, majd rákenjük a krém felét és a lekvár felét, majd rátesszük a másik lapot, a maradék krémet elsimítjuk rajta, végül a lekvárral megkenjük. Érdemes pár órára hűtőbe tenni.
A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!