Írd be, mit keresel:

Áfonyás kölestorta – lisztmentes finomság sok krémmel

A különféle érzékenységgel élők hihetetlen kreativitással kísérletezik ki a mentes megoldásokat – legyen szó glutén, laktóz vagy cukor kikerüléséről. De azok is jól járnak ezekkel a receptekkel, akik szeretnének egy kicsit egészségesebben étkezni úgy, hogy közben finomakat esznek.

Cookta - 2016.07.13.
Áfonyás kölestorta – lisztmentes finomság sok krémmel

A köles az egyik legegészségesebb gabona, könnyen emészthető, lúgosító, ráadásul könnyen megfő és semleges ízű, így jól hangolható édes és sós ízvilágra is. Érdemes önmagában is készíteni köretként, de a tejben vagy gabonatejben főtt köles édességek kiváló alapja is lehet. 

Az alábbi finom torta gluténmentes, nem tartalmaz cukrot és szóját, és bár a vaj kiváltható kókuszzsírral, a tej növényi tejjel, a mascarpone miatt nem vegán, de laktózmentes termékkel érzékenyeknek is elkészíthető.

Forrás:
Putóczki Gáborné

Áfonyás kölestorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 l tej
  • 12,5 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 10 dkg eritrit
  • 4 db tojás
  • 16 dkg darált dió

A krémhez:

  • 2 dl tejszín vagy növényi tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg eritrit
  • 40 dkg áfonyalekvár (házi, cukor nélküli)

Elkészítés: A kölest a tejjel, a vajjal, a sóval és a cukorral puhára főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és a darált diót is. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. A formából kivéve kihűtjük, majd kettévágjuk.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Az egyik tésztalapot visszarakjuk a formába, majd rákenjük a krém felét és a lekvár felét,  majd rátesszük a másik lapot, a maradék krémet elsimítjuk rajta, végül a lekvárral megkenjük. Érdemes pár órára hűtőbe tenni.

A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.