A fasírtot mindenki szereti, könnyű elkészíteni, gyorsan megvan és nagyon jól variálható. Egy színes saláta vagy főzelék feltétjeként ebédre, vacsorára is tökéletes, de kínálhatjuk akár mártogatóssal is.
Fasírt nemcsak húsból készülhet, hanem akár halból vagy zöldségekből, így még változatosabbá tehetjük az étkezésünket. A zöldséges fasírt ráadásul pénztárcabarát. Használhatunk hozzá bármilyen szezonális zöldséget, de fagyasztott zöldségkeverékkel még egyszerűbb a dolgunk, hiszen ebben már minden elő van készítve: pucolva, felaprítva.
A zöldségfasírtot általában tojás és liszt tartja össze, de készíthetjük gluténmentes változatban, zabpehellyel, rizsliszttel. A gyorsan összeállítható masszát izgalmasabbá tehetjük zöldfűszerekkel – kakukkfűvel, oregánóval, kaporral vagy bazsalikommal, petrezselyemmel –, de adhatunk hozzá egy kis csilit is.
Ha vegetáriánus fogásnak szánjuk, akkor a zöldségek mellé reszelhetünk bele egy kis sajtot is, hogy még finomabb legyen, de ha húsimádók is esznek majd belőle, apróra vágott sonkával, felvágottal, kolbásszal gazdagíthatjuk a zöldséges fasírtokat.
Zabpelyhes zöldségfasírt (gluténmentes)
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket kevés sós vízben pároljuk puhára. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük fel kemény habbá. A sárgáját keverjük el a tejjel, adjuk hozzá a lisztet, az apróra vágott sonkát, a leszűrt zöldségeket és a zabpelyhet, sóval, borssal ízesítsük, majd óvatosan keverjük hozzá a habot is.
Az elkészült masszából evőkanál segítségével szaggassunk kis fasírtokat a forró zsiradékba, és süssük aranybarnára. Konyhai törlőpapírra szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!