Idén sikerült sárga patisszonmagot venni, és úgy örülök, mert szépen terem, és az íze is finomabb, mint a fehérnek. A napokban egy hús nélküli töltelékkel töltöttem meg, nagyon finom volt, így megosztom a receptet.
Sárga csillagtökkel most találkoztam először, és nemcsak a színe más, de az íze is finomabb, mint fehér társáé. Jobban érezhető az aromája, így az ínyenceknek bátran merem ajánlani. Mivel alacsony a kalóriatartalma, diétás étrendbe is beilleszthető.
Én mindenképpen tölteni szerettem volna a kis zsenge terméseket, mert így mutatós igazán ez a zöldség–- csak az volt a kérdés, hogy milyen töltelék kerüljön bele. Végül a zöldséges változatot választottam, némi sajttal megbolondítva. Igaz, hús nincs a töltelékben, mégis kijelenthetem, hogy nagyon laktató, arról pedig már nem is beszélve, hogy milyen finom.
Patisszon zöldséges-sajtos töltelékkel
Hozzávalók:
Elkészítés: Zsenge patisszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját, és tegyük félre. Karalábévájóval (vagy kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez. Alaposan sózzuk meg a patisszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.
A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patisszondarabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.
Az előzőleg besózott patisszonokat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz. Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.
Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.
Szívből ajánlom mindenkinek! Jó étvágyat!