Írd be, mit keresel:

Tökéletes töltött patisszon

Idén sikerült sárga patisszonmagot venni, és úgy örülök, mert szépen terem, és az íze is finomabb, mint a fehérnek. A napokban egy hús nélküli töltelékkel töltöttem meg, nagyon finom volt, így megosztom a receptet.

Cookta - 2016.07.17.
Tökéletes töltött patisszon

Sárga csillagtökkel most találkoztam először, és nemcsak a színe más, de az íze is finomabb, mint fehér társáé. Jobban érezhető az aromája, így az ínyenceknek bátran merem ajánlani. Mivel alacsony a kalóriatartalma, diétás étrendbe is beilleszthető. 

Én mindenképpen tölteni szerettem volna a kis zsenge terméseket, mert így mutatós igazán ez a zöldség–- csak az volt a kérdés, hogy milyen töltelék kerüljön bele. Végül a zöldséges változatot választottam, némi sajttal megbolondítva. Igaz, hús nincs a töltelékben, mégis kijelenthetem, hogy nagyon laktató, arról pedig már nem is beszélve, hogy milyen finom.

Forrás:
Kard Éva

Patisszon zöldséges-sajtos töltelékkel

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge patisszon
  • 1 nagy sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg rizs
  • 10 dkg sajt (pl. gouda, trappista)
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: Zsenge patisszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját, és tegyük félre. Karalábévájóval (vagy kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez. Alaposan sózzuk meg a patisszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patisszondarabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.

Az előzőleg besózott patisszonokat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz. Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.

Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Szívből ajánlom mindenkinek! Jó étvágyat!

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.