Nagy kedvenc nálunk a szilvás gombóc, így aztán szilvaérés idején többször is a tányérunkra kerül. Egyszerűen megunhatatlan, de gondolom, ezzel sokan vagyunk még így. Idén is elkészült az első adag, fahéjas cukorral tálaltam és jó sok tejföllel...
Lehetőleg jó nagy és főként érett szilvákat válogattam össze, majd krumplis tésztába rejtettem bele. Emlékszem, a régi időkben, ha anyu éppen tejfölös gombóclevest főzött ebédre, akkor mindig szilvás vagy lekváros gombóc volt a második fogás. Így amikor szilvás gombóc készül, a régi emlékek is visszatérnek.
Tálaláskor elmaradhatatlan a fahéjas porcukor, sőt az utóbbi időben még a tejföl is. Lehet, kicsit furán hangzik, de a szilva és a tejföl jól megfér egymás mellett. Én csakis ajánlani tudom a kipróbálását, mert tejfölösen nagyon, de nagyon finom.
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
A forgatáshoz:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve rögtön bele tudjuk forgatni. Ehhez az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett pirítsuk szép aranybarnára. Kisebb lángon pirítsuk, és folyamatosan kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég.
A gombóchoz a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át – vagy villával alaposan nyomjuk össze –, és hagyjuk kihűlni. Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni.
Amikor a krumpli kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, a sót és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég – ez a krumpli fajtájától függ –, de ha szükséges, akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk majd csomagolni. Ezután a tészta közepére helyezzük rá a szilvát, majd formázzuk gombóccá.
Egy nagyobb edényben forraljunk bőséges mennyiségű vizet, enyhén sózzuk, majd óvatosan helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzzük 5-6 percig, közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára.
A készre főtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki, alaposan csepegtessük le, majd óvatosan forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor a gombócokat szedjük tányérra, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor távolítsuk el a szilvamagokat, majd ízlés szerint szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ízlés szerint pedig meglocsolhatjuk még tejföllel is.