Írd be, mit keresel:

Könnyű csokimousse, a nyári nyalakodnivaló

A franciák legendás desszertje, a csokimousse csupa könnyedség, amivel nagy sikereket zsebelhetünk be családi és baráti körben, mert nem lehet nem szeretni – és igazán egyszerű elkészíteni. 

Cookta - 2016.07.20.
Könnyű csokimousse, a nyári nyalakodnivaló

A klasszikus csokoládémousse alapanyagai az étcsoki, tojás, cukor és kevés vaj, ami sötét és selymes, gazdag, sűrű. Nyárra jobban illik a tejszínnel lazított változat, és a tojás is elhagyható belőle – ne hívjuk ki a sorsot nagy melegben a nyers tojással és egy esetleges szalmonella-fertőzéssel. 

Nagyon gyorsan elkészül, választhatunk hozzá étcsokit, tejcsokit vagy fehér csokit is, ízesíthetjük egy kis fahéjjal, gyömbérrel vagy csilivel, esetleg megbolondíthatjuk valamilyen finom alkohollal – narancslikőrrel (Cointreau), mandulalikőrrel (Amaretto), illatos rummal vagy whiskey-vel –, de mindenképpen díszítsük vagy gazdagítsuk gyümölccsel.

Forrás:
iStock

A csokihoz nagyon jól illik a málna és a meggy, de a szeder és az áfonya is, ízben és látványban, sőt textúrában is feldobják majd az elegáns pohárdesszertünket.

Forrás:
iStock

Könnyű csokimousse 

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dl tejszín
  • 3 dkg vaj

Elkészítés: A csokoládét kockákra tördeljük. Egy kisebb lábosban vizet melegítünk, majd ha forr, akkor a csokoládét egy tálkában az edény fölé tesszük, és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Amikor már felolvadt, hozzáadunk 1 dl tejszínt, habverővel elkeverjük, majd levesszük a tűzről.

A maradék tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd 2-3 részletben óvatosan az olvadt, de már nem forró csokoládéba keverjük, amíg homogén krémet kapunk.

Tálkákba vagy poharakba osztjuk, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük dermedni legalább 4-5 órára. Tálaláskor gyümölccsel, csokiforgáccsal díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.