A franciák legendás desszertje, a csokimousse csupa könnyedség, amivel nagy sikereket zsebelhetünk be családi és baráti körben, mert nem lehet nem szeretni – és igazán egyszerű elkészíteni.
A klasszikus csokoládémousse alapanyagai az étcsoki, tojás, cukor és kevés vaj, ami sötét és selymes, gazdag, sűrű. Nyárra jobban illik a tejszínnel lazított változat, és a tojás is elhagyható belőle – ne hívjuk ki a sorsot nagy melegben a nyers tojással és egy esetleges szalmonella-fertőzéssel.
Nagyon gyorsan elkészül, választhatunk hozzá étcsokit, tejcsokit vagy fehér csokit is, ízesíthetjük egy kis fahéjjal, gyömbérrel vagy csilivel, esetleg megbolondíthatjuk valamilyen finom alkohollal – narancslikőrrel (Cointreau), mandulalikőrrel (Amaretto), illatos rummal vagy whiskey-vel –, de mindenképpen díszítsük vagy gazdagítsuk gyümölccsel.
A csokihoz nagyon jól illik a málna és a meggy, de a szeder és az áfonya is, ízben és látványban, sőt textúrában is feldobják majd az elegáns pohárdesszertünket.
Könnyű csokimousse
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét kockákra tördeljük. Egy kisebb lábosban vizet melegítünk, majd ha forr, akkor a csokoládét egy tálkában az edény fölé tesszük, és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Amikor már felolvadt, hozzáadunk 1 dl tejszínt, habverővel elkeverjük, majd levesszük a tűzről.
A maradék tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd 2-3 részletben óvatosan az olvadt, de már nem forró csokoládéba keverjük, amíg homogén krémet kapunk.
Tálkákba vagy poharakba osztjuk, és ha kihűlt, a hűtőbe tesszük dermedni legalább 4-5 órára. Tálaláskor gyümölccsel, csokiforgáccsal díszítjük.