A krémes, de vegán vagy egészséges fagyihoz a legjobb alapanyag a kókusztejszín, amit bármilyen gyümölccsel összeturmixolva elképesztően finom és mindenmentes jeges desszertet készíthetünk. Ha elég édes a gyümölcs, akkor még édesítenünk sem kell, de ez elég ritka...
Ha sikerül igazán érett, nagyon édes ananászt vennünk, akkor édesítésre sincs szükség, de a tökéletesen érett és mézédes ananász hazánkban elég ritka. A fagyialapot édesebbre kell hangolni, mint egy sima desszertnél, hiszen fagyosan tompábban érezzük az ízeket. A cukor vagy méz is tökéletes az édesítéshez, de ha igazán egészséges jégkrémre vágyunk, akkor a nyírfacukor, a rizsszirup, a juharszirup, a beáztatott és pépesített datolya, mazsola lesz a barátunk. Ha konzervananászt haszálunk, az elég édes, de jó, ha tudjuk, hogy mégiscsak cukorral készül.
Készíthetjük fagyinak vagy jégkrémnek: ha fagyit szeretnénk, a gyümölcsös keveréket öntsük fagyigépbe, ennek hiányában műanyag dobozban tegyük fagyasztóba, és félóránként keverjük át. A jégkrémben ellenben az a jó, hogy nem kell hozzá fagyigép, és bár nem annyira krémes, nagyon jó szopogatni, elnyalogatni is a hűsítő desszertet.
Ananászfagyi vegán változatban
Hozzávalók:
Elkészítés: A friss ananászt alaposan megpucoljuk, felkockázzuk. Az ananászhúst – a konzervet is – turmixgépbe tesszük, pépesítjük, majd a kókusztejszínt hozzáöntjük, ezzel is mixeljük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, édesítjük. Jégkrémformába öntjük, és 3-4 órára a fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt forró vízbe mártjuk, hogy könnyebben kijöjjön a formából, majd ujjal kinyomjuk a jégkrémeket a formából.