Írd be, mit keresel:

Panzerotti, az olasz töltött lángos

Bár a lángos igazi hungarikum, ahol szeretik a kelt tésztát, ott nemcsak kemencében vagy sütőben sütik, hanem olykor olajban is. Márpedig az olaszok igazán híresek a jóféle pizzatésztáról, amit olykor olajban sütnek meg – panzerotti néven.

Cookta - 2016.07.25.
Panzerotti, az olasz töltött lángos

Pizzatészta, paradicsomszósz, mozzarella – mégsem pizza a végeredmény, hanem töltött lángosféle. Ritkán készítik otthon, de bizonyos régiókban népszerű street food, vagyis menet közben is könnyen és egyszerűen fogyasztható étel. Ahogy Szicíliában az arancini, úgy Puglia tartományban a panzerotti a helyi specialitás ebben a kategóriában. 

A tészta egy klasszikus kenyértészta pár csepp olívaolajjal, a töltelék pedig sokféle lehet. A legegyszerűbb a fokhagymás paradicsomszósz és a mozzarella, de ha van maradék bolognai ragunk, azzal is tölthetjük, tehetünk a kis lángosokba kevés sonkát is, apróra vágott kolbászt, 1-1 kanál tonhalat, egy kis kapribogyót, egy kis kukoricát, bármit, amihez kedvünk van vagy felhasználható maradékként a hűtőben találunk.

Forrás:
iStock

Panzerotti (olasz töltött lángos)

Hozzávalók kb. 15-16 panzerottihoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
  • 1 golyó mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet cukor

Valamint:

  • olaj a sütéshez

Elkészítés: Az instant élesztőt a kézmeleg vízben elkeverjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az élesztős vizet és az olajat, dolgozzuk tésztává, majd konyharuhával lefedve hagyjuk langyos helyen kelni 1 órát. Ekkor átgyúrjuk, majd még fél órát kelesztjük konyharuhával lefedve.

Közben a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a felkockázott konzervparadicsomot a levével együtt, egy csipet sót és cukrot adunk hozzá, és 15-20 percig kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a bazsalikomot is.

A tésztát átgyúrjuk, cipóvá formázzuk, és vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyiket megkenjük paradicsomszósszal, rácsipkedünk egy keveset a mozzarellából, majd feltekerjük, a végeit benyomkodjuk. Még 10 percet hagyjuk kelni.

Közben bő olajat melegítünk, és a kis tésztarudakat 3-4 perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, amikor szép piros, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Forrón tálaljuk paradicsomszósszal vagy fokhagymás tejföllel, akár mindkettővel. Egy színes salátával kínálva tökéletes vacsora!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.