Bár a lángos igazi hungarikum, ahol szeretik a kelt tésztát, ott nemcsak kemencében vagy sütőben sütik, hanem olykor olajban is. Márpedig az olaszok igazán híresek a jóféle pizzatésztáról, amit olykor olajban sütnek meg – panzerotti néven.
Pizzatészta, paradicsomszósz, mozzarella – mégsem pizza a végeredmény, hanem töltött lángosféle. Ritkán készítik otthon, de bizonyos régiókban népszerű street food, vagyis menet közben is könnyen és egyszerűen fogyasztható étel. Ahogy Szicíliában az arancini, úgy Puglia tartományban a panzerotti a helyi specialitás ebben a kategóriában.
A tészta egy klasszikus kenyértészta pár csepp olívaolajjal, a töltelék pedig sokféle lehet. A legegyszerűbb a fokhagymás paradicsomszósz és a mozzarella, de ha van maradék bolognai ragunk, azzal is tölthetjük, tehetünk a kis lángosokba kevés sonkát is, apróra vágott kolbászt, 1-1 kanál tonhalat, egy kis kapribogyót, egy kis kukoricát, bármit, amihez kedvünk van vagy felhasználható maradékként a hűtőben találunk.
Panzerotti (olasz töltött lángos)
Hozzávalók kb. 15-16 panzerottihoz:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: Az instant élesztőt a kézmeleg vízben elkeverjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az élesztős vizet és az olajat, dolgozzuk tésztává, majd konyharuhával lefedve hagyjuk langyos helyen kelni 1 órát. Ekkor átgyúrjuk, majd még fél órát kelesztjük konyharuhával lefedve.
Közben a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a felkockázott konzervparadicsomot a levével együtt, egy csipet sót és cukrot adunk hozzá, és 15-20 percig kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a bazsalikomot is.
A tésztát átgyúrjuk, cipóvá formázzuk, és vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyiket megkenjük paradicsomszósszal, rácsipkedünk egy keveset a mozzarellából, majd feltekerjük, a végeit benyomkodjuk. Még 10 percet hagyjuk kelni.
Közben bő olajat melegítünk, és a kis tésztarudakat 3-4 perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, amikor szép piros, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Forrón tálaljuk paradicsomszósszal vagy fokhagymás tejföllel, akár mindkettővel. Egy színes salátával kínálva tökéletes vacsora!