Írd be, mit keresel:

A legzöldebb szendvicskrém: zöldborsó kenyérre kenve

A zsenge, édes zöldborsó kicsik és nagyok kedvence, amit ráadásul nagyon sokrétűen készíthetünk. Még akár szendvicskrém vagy mártogatós is lehet belőle, erre mutatunk vegán és vegetáriánus változatot.

Cookta - 2016.07.26.
A legzöldebb szendvicskrém: zöldborsó kenyérre kenve

Sajnos a friss zöldborsó szezonja viszonylag rövid, kifejtése sem túl szapora, ráadásul a benne található cukor elég gyorsan átalakul keményítővé, amitől elveszik ellenállhatatlan édes íze. Ha saját borsótermésünket élvezhetjük, az egészen kiváltságos helyzet, de aki ilyennel nem büszkélkedhet, válassza nyugodtan a gyorsfagyasztott zsenge zöldborsót. A technológiának és a gyors feldolgozásnak köszönhetően ezek tényleg zsengén és édesen kerülnek fagyasztásra, megmarad bennük a megfelelő cukortartalom. 

A zöldborsóból leggyakrabban levest vagy főzeléket készítünk, teszünk belőle 1-1 marékkal rizottóba, rizibizibe, de aki igazán kedveli, érdemes kipróbálnia szendvicskrémnek. Nyári reggelinek, vendégvárónak, uzsonnára, vacsorára, kerti partin mártogatósnak is tökéletes, édeskés íze miatt a gyerekek is kedvelik, és jól színesíti az asztalt és a kínálatot, ha már unjuk a megszokott ízeket.

Forrás:
iStock

A zöldborsón kívül tulajdonképpen másra nem is igen van szükség, csak egy kis vajra vagy kókuszzsírra, hogy krémesebb, kenhetőbb legyen, illetve egy kis sóra, borsra, ha valaki még krémesebben szeretné, egy pici tejszínt vagy kókusztejszínt adhat hozzá. Ami viszont nem maradhat el, az a zöldfűszer! A borsóhoz nagyon jól illik a petrezselyem és a bazsalikom, illetve a menta, amitől egészen üde, friss, nagyon ZÖLD íze lesz. Túlzásba nem szabad esni a használatával, ne nyomja el a borsó ízét, de ne is spóroljunk vele. 

Mentás zöldborsókrém

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál vaj
  • 3-4 evőkanál tejszín
  • 1 marék mentalevél
  • kevés citromlé
  • bors

Elkészítés: A zöldborsót enyhén sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, valamint a finomra vágott mentalevelet, és botmixerrel ízlés szerint krémesebbre vagy kissé darabosabbra mixeljük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet adunk hozzá, jól elkeverjük, majd hagyjuk hűlni és pihenni, hogy az ízek összeérjenek – ehhez egy óra elég is. 

Pirítóssal, hasábra vágott zöldségekkel, friss kenyérrel, kiflikarikával kínáljuk.

Tipp: Ha egy kicsit krémesebbre készítjük, grillhúsok, halak mellé is tökéletes köret.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.