Eredendően Észak-Afrika kedvelt alapanyaga a kuszkusz, ami mára meghódította szinte az egész világot. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, szó szerint 5 perc alatt elkészül, és elképesztően jól variálható, fűszerezhető.
Berber eredetű étel a kuszkusz vagy couscous, amit durumbúza darájából és lisztjéből készítenek vízzel. Észak-Afrikában ezer éve nemzeti étel, amit kézzel sodortak és a napon szárítottak – mint nálunk a tarhonyát. Ma már géppel készítik, többféle méretben, ráadásul elő is gőzölik, így kerülnek dobozba, illetve a konyhapultunkra. A csomagoláson mindig feltüntetik az elkészülési időt. Magyarországon apró és közepes szemű kuszkusz kapható leggyakrabban, és szerencsére már nagyobb bevásárlóhelyeken is beszerezhetjük.
A kuszkuszt leggyakrabban köretként fogyasztják szaftos, húsos és zöldséges ragukhoz, ezt a párosítást is kuszkusznak nevezik, de készítenek belőle taboulé, tabbouleh vagy tabuli salátát is sok-sok petrezselyemmel, paradicsommal, színes zöldségekkel. Emellett a kuszkuszból lehet desszert is: aszalt gyümölcsökkel, tejjel, vajjal készítve.
A kuszkusz tényleg elronthatatlan és villámgyors, így érdmes belőle mindig tartani otthon, hiszen – a tésztához hasonlóan – soká eláll, és bármikor segítségünkre lehet időszűke vagy váratlan vendégek esetén. Nagy előnye az is, hogy mindegy, mekkora adagot készítünk, ugyanannyi idő alatt „fő meg”, pontosabban issza magába a folyadékot. 4 személyre féldoboznyi, vagyis 25 dkg kuszkuszt számoljunk.
Elkészítése gyerekjáték: a kuszkuszt tálba öntjük, sózzuk, egy kis olívaolajat locsolunk rá, összekeverjük még szárazon, majd másfélszeres mennyiségű forró vizet vagy zöldséglevest öntünk rá, de tényleg forró legyen! A tálat lefedjük, és 5-6 perc alatt el is készül magától: ha beszívta a folyadékot, villával vagy kézzel átforgatjuk, fűszerezhetjük petrezselyemmel, korianderrel, kurkumával, és tálalhatjuk is azonnal, vagy variálhatjuk salátának friss vagy sült zöldségekkel.