Írd be, mit keresel:

Kuszkusz – mostantól nem hiányozhat a konyhából

Eredendően Észak-Afrika kedvelt alapanyaga a kuszkusz, ami mára meghódította szinte az egész világot. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, szó szerint 5 perc alatt elkészül, és elképesztően jól variálható, fűszerezhető.

Cookta - 2016.07.27.
Kuszkusz – mostantól nem hiányozhat a konyhából

Berber eredetű étel a kuszkusz vagy couscous, amit durumbúza darájából és lisztjéből készítenek vízzel. Észak-Afrikában ezer éve nemzeti étel, amit kézzel sodortak és a napon szárítottak – mint nálunk a tarhonyát. Ma már géppel készítik, többféle méretben, ráadásul elő is gőzölik, így kerülnek dobozba, illetve a konyhapultunkra. A csomagoláson mindig feltüntetik az elkészülési időt. Magyarországon apró és közepes szemű kuszkusz kapható leggyakrabban, és szerencsére már nagyobb bevásárlóhelyeken is beszerezhetjük.

Forrás:
iStock

A kuszkuszt leggyakrabban köretként fogyasztják szaftos, húsos és zöldséges ragukhoz, ezt a párosítást is kuszkusznak nevezik, de készítenek belőle taboulé, tabbouleh vagy tabuli salátát is sok-sok petrezselyemmel, paradicsommal, színes zöldségekkel. Emellett a kuszkuszból lehet desszert is: aszalt gyümölcsökkel, tejjel, vajjal készítve.

A kuszkusz tényleg elronthatatlan és villámgyors, így érdmes belőle mindig tartani otthon, hiszen – a tésztához hasonlóan – soká eláll, és bármikor segítségünkre lehet időszűke vagy váratlan vendégek esetén. Nagy előnye az is, hogy mindegy, mekkora adagot készítünk, ugyanannyi idő alatt „fő meg”, pontosabban issza magába a folyadékot. 4 személyre féldoboznyi, vagyis 25 dkg kuszkuszt számoljunk.

Forrás:
iStock

Elkészítése gyerekjáték: a kuszkuszt tálba öntjük, sózzuk, egy kis olívaolajat locsolunk rá, összekeverjük még szárazon, majd másfélszeres mennyiségű forró vizet vagy zöldséglevest öntünk rá, de tényleg forró legyen! A tálat lefedjük, és 5-6 perc alatt el is készül magától: ha beszívta a folyadékot, villával vagy kézzel átforgatjuk, fűszerezhetjük petrezselyemmel, korianderrel, kurkumával, és tálalhatjuk is azonnal, vagy variálhatjuk salátának friss vagy sült zöldségekkel.

Köret kuszkuszból >>

Saláta kuszkuszból >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.