Írd be, mit keresel:

Báránycomb illatos kuszkusszal

Az elmúlt években rengeteg alapanyaggal kísérleteztem, és rengeteg – főleg magyar, olasz, francia – receptet próbáltam ki, de soha nem készítettem még se távol-, sem pedig közel-keleti ételspecialitásokat. 

Cookta - 2016.07.28.
Báránycomb illatos kuszkusszal

Terveim között van, hogy kicsit elmozduljak az európai konyha világából, és Kelet felé kacsingassak, hiszen számtalan fűszer és izgalmas étel található ezekben az egzotikus országokban, melyeket érdemes lenne felfedezni és beépíteni a konyhámba.

Első lépésként a keleti konyha jellegzetes alapanyagából, a kuszkuszból készítettem egy elképesztően színes, dekoratív, frissítő, könnyű köretet, melyet a kertemben található illatos fűszerekkel ízesítettem. Hozzá egy csodaszép báránycombot álmodtam meg, melyet végül a kedvenc hentesemnél sikerült beszerezni.

Forrás:
Mikes Márk

Báránycomb illatos kuszkusszal

Hozzávalók:

  • 1 db csontos báránycomb
  • 2 ág rozmaring 
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 25 dkg kuszkusz
  • forró víz (utasítás szerint)
  • 1 cső csemegekukorica
  • 1 db kápia paprika
  • 5 dkg édeskömény
  • 2 db közepes méretű paradicsom
  • 2 db újhagyma
  • 1 db citrom
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • menta
  • koriander
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítés: A báránycombot kicsontoztam, ügyelve arra, hogy a hús egyben maradjon és ne szakadjon el.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

A csontokat feltettem vízbe főni némi leveszöldséggel, és főztem másfél órán keresztül. 

Forrás:
Mikes Márk

Közben a hús belső felületét sóztam, borsoztam, vajszeleteket és két rozmaringágat fektettem rá úgy, hogy a vége kissé kilógjon, mert úgy terveztem, hogy miután megsült, azt eltávolítom belőle.

Forrás:
Mikes Márk

Ezután hengeresre formázva alufóliába tekertem jó alaposan, hogy minden oldala védve legyen, és a kifolyó szaft se távozzon belőle.

Forrás:
Mikes Márk

Római tálba helyeztem a tekercset, és fehérbort, valamint vizet öntöttem alá, mely hozzávetőlegesen a tekercs negyedéig ért. Másfél órát sütöttem 160 fokos sütőben, majd a báránycsontból készült alaplét hozzáöntve még 30 percig sütöttem 180 fokra emelve a sütő hőfokát. 

Forrás:
Mikes Márk

Közben elkészítettem a köretet, vagyis a kuszkuszt.

Forrás:
Mikes Márk

A paradicsomoknak a bőrét bemetszettem, majd forrásban lévő vízbe tettem 1 percre. Gyorsan, hideg vízben kihűtöttem, majd a bőrét és a magházat eltávolítottam.

Forrás:
Mikes Márk

A húsát apró kockákra vágtam, a kápia paprikát, az édesköményt és az újhagymát is felkockáztam, a főtt kukoricáról levágtam a szemeket, a citrom héját lereszeltem. 

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

A kuszkuszt a csomagoláson található utasítás szerint forrásban levő vízzel leöntöttem, majd megvártam, hogy megszívja magát és megpuhuljon.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

Az apróra vágott zöldségeket lazán beleforgattam, és a kerti zöldfűszereket – lila bazsalikomot, petrezselymet, koriandert, mentát – apróra vágva hozzákevertem.

Forrás:
Mikes Márk

Kevés olívaolajjal selymesítettem, majd frissen facsart citromlével frissítettem az összhatást. 

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

A báránycombtekercset kivettem a fóliából, és grill fokozaton pár perc alatt megpirítottam a külső felületét.

Forrás:
Mikes Márk

A kifolyt pecsenyeszaftot leszűrtem és félretettem. A báránytekercsből kihúztam a rozmaringágat, és 3 cm-es szeletekre vágtam a húst, majd ezeket mindkét oldalon serpenyőben, villámgyorsan megpirítottam. A lepirított bárányérmékhez a serpenyőbe öntöttem a pecsenyeszaftot, és kicsit együtt pároltam, közben a pecsenyeszaft szépen glasszírozta a húst, és hihetetlen koncentrált ízzel gazdagította. 

Tálaláskor az illatos kuszkuszt hosszirányban elhelyeztem a tányéron, a húst pedig a közepére helyeztem. A megmaradt sűrű pecsenyeszafttal meglocsoltam a végén.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

Jó étvágyat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.