A granola különféle gabonapelyhek keveréke, de abban különbözik a müzlitől, hogy meg van pirítva, ettől az íze, illata, állaga is más. Nagyon egészséges, és szerintem olyan finom, hogy desszertben is jól megállja a helyét.
A granolát fogyaszthatjuk tejjel, joghurttal reggelire vagy uzsonnára, tehetjük smoothie-kba, vagy akár vaníliapuding tetejére, amelynek vegán receptjét is hamarosan meg fogom veletek osztani.
Most készítettem először házilag, pedig annyira egyszerű és gyors! Nem tudom, mire vártam eddig! Nagyon hamar elkészül, és úgy variálhatjuk, ahogy szeretnénk, különféle magvakkal, aszalt gyümölcsökkel. Sajnos most csak mazsolám volt, de lesz még ismétlés, méghozzá gyakran. A házi változat sokkal finomabb és egészségesebb, mint a boltban kapható.
Házi vegán granola
Hozzávalók:
Elkészítés: Először előmelegítjük a sütőt 140 fokra, majd sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat a szárított gyümölcs és a kókuszpehely, illetve a kókuszreszelék kivételével. Hozzákeverjük a kókuszolajat és az agávé- vagy juharszirupot is.
A keveréket a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és egy kanállal szétterítjük egyenletesre, hogy mindenhol jól átsüljön. Kb. 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Pár percig hűlni hagyjuk, majd egy kanállal széttördeljük. Belekeverjük a szárított gyümölcsöt és a kókuszt.
Befőttesüvegbe vagy jól záródó dobozba kanalazzuk a granolát. Hűtőben több hétig is eláll, de szerintem annyit úgysem fog állni. Nagyon finom joghurttal, tejjel vagy smoothie tetejére.
Remélem, elkészítitek, és ízleni fog!