A cékla! Az ecetes tormás cékla régóta a barátunk, de érdemes megismerni más oldaláról is. Nemrég egy hangulatos mediterrán étteremben elém tettek egy kis tányér céklacsodát, és nem tudtam betelni vele.
Már aznap vettem is a zöldségesnél két szép kis újszülött céklát, hogy én is kreálhassak valami hasonlót. Az éttermi cékla nem főzve volt, hanem sütve, és titkos fűszerekkel volt ízesítve. És mézzel. Én a mézet kihagytam a receptből, mert fogyózok, de ettől még nagyon különleges és mámoros pillanatokat éltem át, míg megettem. Azt a nevet adtam neki, hogy csípős sült cékla. Jó, nem túl bravúros név, de a posztprandiális agyanémiám miatt (evés utáni agyi vérszegénység) képtelen voltam ütősebbet kitalálni.
Csípős sült cékla
Először is vásároljunk mondjuk egy kiló céklát, és szépen pucoljuk meg. Vegyük elő a tepsit, és aprózzuk bele a céklát. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, szórjuk meg csilivel, borssal vagy oregánóval, csepegtessünk rá némi csípős dijoni mustárt, egy pár cseppnyi citromot, forgassuk össze, majd toljuk be 180 fokos sütőbe úgy 30–35 percre. Ha megsült, kicsit meg is sózhatjuk. Köretnek vagy salátához kiváló.
Serpenyős sült cékla
Ha igazán zsenge a céklánk, süthetjük teflonserpenyőben is. Só nélkül dobjuk rá olívaolajra, és pirítsuk magas lángon kb. 10 percig. Ezután sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, és tegyünk rá egy pici vizet. Így puhítsuk tovább kb. még 10 percig. Ha kész, locsoljunk rá egy kevés balzsamecetet.
Nemcsak finom, hanem egészséges is
Ha a receptem örömére megszerettük a céklát, örüljünk nyugodtan tovább, mert ez a kis gyökér (nem bántásból mondtam!) rengeteg ajándékkal fog még meglepni minket. Akár főve, akár sülve, akár nyersen, répás céklaléként fogyasztjuk, jót teszünk vele a testünknek, így közvetve az egész emberiségnek (hisz mi is egy eleme vagyunk).
Mit tud a cékla?
Nyersen is finom!
Főleg a friss, zsenge cékla isteni nyersen, és nyilván így a hatóanyagaiból is több marad, mint hőkezelés után. Nyár végén, ősz elején, de akár már most is találni helyes kis céklákat, aminek nincs még olyan erős földes íze, zsenge és lédús.
Nyers céklasaláta
A céklát hámozzuk meg vékonyan, majd ügyesen, hogy ne fröcsköljön össze mindent, reszeljük le nagylyukú reszelőn, még jobb, ha konyhai robotgép végzi ezt el helyettünk. Kedvünkre ízesíthetjük, reszelhetünk mellé sárgarépát vagy almát, dobálhatunk bele felkockázott narancsot, apró citromdarabkákat, de újhagymakarikákat vagy pórét is. Egy kis citromlé vagy balzsamecet sose árt neki, aztán jöhet mindenféle fűszer, például bors vagy oregánó, esetleg bazsalikom, köménymag, rozmaring. Ha édesen szeretjük, tegyünk rá mézet. Csak kreatívan!