Írd be, mit keresel:

Édes reggeli aranygabonából – köleskása gyümölcsökkel

A köles méltatlanul mellőzött gabonafélénk, pedig egyrészt nagyon egészséges, másrészt gyorsan és változatosan készíthető, ráadásul gluténmentes alapanyag. Édes kásának elkészítve reggelire, de akár uzsonnának, desszertnek is nagyon finom.

Cookta - 2016.08.04.
Édes reggeli aranygabonából – köleskása gyümölcsökkel

A köles lúgos hatású, kiemelkedő rosttartalmú csodagabona, a benne lévő szénhidrát több mint 70%-a keményítő, lassan szívódik fel, gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fogyókúrázóknak is ideális, mivel a gabonafélék közül kevés kalóriát tartalmaz. Igen gazdag B-vitaminban, de tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot és vasat is. Ennyi jótékony hatás ismeretében már érthető, miért nevezi a népnyelv aranygabonának.

Nagy előnye, hogy gyorsan megfő, percek alatt elkészül vízzel vagy tejjel főzve, így nemcsak köretnek vagy főételnek, de reggelire kásának elkészítve is remek. A legfinomabb tejjel főzve, de készülhet vegán változatban gabonatejjel vagy kókusztejjel, mandulatejjel is, így laktózérzékenyeknek is ideális fogás lehet.

Forrás:
iStock

Tejbeköles – köleskása tejjel és gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1 pohár köles
  • 2 pohár tej
  • 1 pohár víz
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 evőkanál vaj (vagy kókuszzsír)
  • méz vagy cukor, agavészirup ízlés szerint
  • 20 dkg bogyós gyümölcs

Elkészítés: A kölest kimérjük, szűrőbe tesszük, és alaposan leöblítjük. A tejet a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott kölest, és félig lefedve kb. 10 perc alatt megfőzzük. Hozzáadjuk a vajat, a mézet és a vaníliakivonatot, összekeverjük, majd tányérokba osztjuk, és megszórjuk a megmosott, megtisztított gyümölcsökkel.

Tipp: készíthetünk hozzá párolt almát, vagy kínálhatjuk más gyümölccsel is.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.