A köles méltatlanul mellőzött gabonafélénk, pedig egyrészt nagyon egészséges, másrészt gyorsan és változatosan készíthető, ráadásul gluténmentes alapanyag. Édes kásának elkészítve reggelire, de akár uzsonnának, desszertnek is nagyon finom.
A köles lúgos hatású, kiemelkedő rosttartalmú csodagabona, a benne lévő szénhidrát több mint 70%-a keményítő, lassan szívódik fel, gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fogyókúrázóknak is ideális, mivel a gabonafélék közül kevés kalóriát tartalmaz. Igen gazdag B-vitaminban, de tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot és vasat is. Ennyi jótékony hatás ismeretében már érthető, miért nevezi a népnyelv aranygabonának.
Nagy előnye, hogy gyorsan megfő, percek alatt elkészül vízzel vagy tejjel főzve, így nemcsak köretnek vagy főételnek, de reggelire kásának elkészítve is remek. A legfinomabb tejjel főzve, de készülhet vegán változatban gabonatejjel vagy kókusztejjel, mandulatejjel is, így laktózérzékenyeknek is ideális fogás lehet.
Tejbeköles – köleskása tejjel és gyümölcsökkel
Hozzávalók:
Elkészítés: A kölest kimérjük, szűrőbe tesszük, és alaposan leöblítjük. A tejet a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott kölest, és félig lefedve kb. 10 perc alatt megfőzzük. Hozzáadjuk a vajat, a mézet és a vaníliakivonatot, összekeverjük, majd tányérokba osztjuk, és megszórjuk a megmosott, megtisztított gyümölcsökkel.
Tipp: készíthetünk hozzá párolt almát, vagy kínálhatjuk más gyümölccsel is.