Írd be, mit keresel:

A kis sunyi szénhidrátok!

Fogyózol? És? Fogysz? Olyan ütemben, ahogy tervezted? Na jó, a heti 10 kiló kicsit túlzás lenne, de az 1-1,5 kg lefolyik rólad? Nem??? Akkor itt az idő, hogy újra átnézd az étrendedet, mert vélhetőleg tele van sunyin meglapuló, gonosz kis cukrocskákkal, vagyis rejtett szénhidráttal.

Cookta - 2016.08.04.
A kis sunyi szénhidrátok!

Ki gondolná, hogy amiről úgy tudjuk, diétás, az valójában jól meg van cukrozva? Mindenféle termék, ami átmegy a gyárszalagon, valószínűleg tartalmaz cukrot is. Hogy miért? Hogy ízletesebb, ezáltal kelendőbb legyen, és hogy elnyomja a többi hozzáadott mindenféle cucc ízét. Tegyél bármihez zsírt, cukrot és sót, és máris megcsináltad az abbahagyhatatlan, megunhatatlan csodakaját! Ezért imádjuk úgy a csipszeket, a hamburgert, a péksütiket – és még annyi mindent.

Húsételek

Azért nem kell ám halálra rémülni, csak jobban meg kell ismerni az élelmiszerek összetételét. Gondolnád, hogy például a csirkemellsonkában vagy a sonkás szeletben is van cukor? És nem ám azért, mert a szegény kotkoda cukorbeteg volt kislánykorában, hanem mert a gonosz gyártók belekeverik! Ha sonkát akarsz enni, egyél nyugodtan, csak válaszd a drágább, hússzerű készítményeket, amin látszanak a rostok. De még ezeket is bepácolhatták ám előtte egy kis cukorba, így a legtutibb a hentesnél nyers füstölt (nem pácolt!) sonkát venni, és otthon megfőzni, vagy a méregdrága olasz sonkát választani, ami már csak azért sem hizlal, mert nem futja rá, hogy sokat együnk belőle. 

Tejtermékek

Azt gondolnánk, hogy a gyümölcsjoghurt például nem hizlal, mert speciel light. Igen ám, de nem attól light, hogy nincs benne cukor, hanem csak a csökkentett zsírtartalom miatt. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a benne lévő gyümölcsnek is van cukortartalma. De hagyjuk a gyümölcsös joghurtot, vegyünk elő inkább egy natúr joghurtot vagy egy kefirt, és együk meg azt. Vagy inkább mégse, mert ha hiszed, ha nem, a natúrokban is van 100 grammonként 4 gramm cukor! Ez nem jelenti azt, hogy soha többé ne együnk kefirt, inkább csak azt, hogy csínján kell bánni a mindenféle kajákkal, mert ha nagyobb mennyiséget és rendszeresen eszünk belőle, az már szép mennyiség cukorból is. 

Forrás:
iStock

Zöldségek

Ami zöldség, az nem hizlal. Ez volna a hiedelem. A tény viszont az, hogy bár valóban nem tartalmaznak annyi kalóriát, mint például a csülök pékné módra tepsis krumplival és somlói galuskával, de azért némelyikben így is van szénhidrát, sőt, cukor. Ilyen például a sárgarépa, ami már a föld alatt jól meg lett cukrozva, vagy a zöldborsó, másik nevén cukorborsó, valamint a paradicsom, a kaliforniai paprika, és még sorolhatnánk. Bármelyik zöldség, ami kicsit is ízlik, mert édeskés, azt bizony jól megcukrozták odafent. 

Gyümölcsök

Ó, a gyümölcsökről inkább ne is beszéljünk. Ha valóban fogyni akarsz, de azért a gyümölcsökről sem szeretnél lemondani, válaszd a grapefruitot és a citromot. Ha ennyire nem vagy szigorú magadhoz, ehetsz egy kis ribizlit, áfonyát, kivit. Minél savanykásabb, annál inkább cukortalan. 

Gyümölcslé, üdítő

A gyümölcslevek, még ha 100%-os gyümölcstartalmúak is, igen cukrosak. Az igazi fogyózó legfeljebb limonádét iszik egy kis mentalevéllel, sok jéggel és édesítőszerrel, de nem gyümölcslét. Arról nem is beszélve, hogy a mindenféle ice tea-k, kólák, fanták, bambik, akármik, ha nem cukormentesek, akkor bizony kicsit sem cukormentesek. 

Alkohol

Azt gondoltad, hogy egy kis száraz bor belefér, mert savanyú? Igaz, hogy nincs benne hozzáadott cukor (talán), így kevésbé húzós, mint a csokilikőr, de tudni kell, hogy maga az alkoholtartalom is cukor, ugyanis a szesz cukorrá alakul a szervezetben. 

Salátaöntetek

Na, itt az igaz csapda! Azt gondolnánk, ha csak zöldsalikat eszünk egy kis öntettel, akkor minden oké. Nemnemnem! A boltokban kapható önteteknek aztán tényleg meg kell vizsgálni az összetevőit, mert nemhogy rengeteg cukrot, de még zsírt is tartalmaznak. Minek koplalnál, ha közben magadba tömöd cézáröntet formájában a rántott csirke kalóriáját? 

Forrás:
iStock

Szószok

A mindenféle ízbolondító szószokkal ugyanaz a helyzet, mint a salátaöntetekkel. Van bennük minden, ami szem-szájnak ingere, és azt is tudni kell, hogy minél ízesebbet eszünk, az ízlelőbimbóink annál izgatottabbá válnak, és még, még, még akarnak egy kis nasit. Óvatosan bánjunk velük, főleg a bolti ketchuppal, BBQ szósszal… 

Fafülgomba picit cipőőősz

A kínai kaja, ami csupa zöldség meg hús meg fafülgomba, az aztán nem hizlal, ugye? Hát de! Mert mindent telelocsolnak szójaolajjal meg szójaszósszal, ami szintén tartalmaz cukrot, hiába sós. A gyorséttermek salátái pedig az előbb említett öntetekkel csapják agyon a fogyizós álmainkat. 

Reggelire magvas szeletkék???

Ó, persze. Ha müzliből meg magvakból vannak, akkor csak segíthetik a fogyást. Frászt! Valóban van jótékony hatása a magvaknak és pelyheknek, hiszen tisztítják a bélcsatornát és nélkülözhetetlen elemeket, vitaminokat tartalmaznak, ám csak módjával szabad fogyasztani belőlük, mert ezek is jól meg vannak cukrozva. Egy hagyományos müzliszeletben például 12 gramm cukor is fellelhető, és akkor a csokis, gyümölcsös, édes joghurtos mázzal rendelkezőkről nem is beszéltünk… 

Forrás:
iStock

DE AKKOR MIT EGYÜNK???

Hát, amit magunknak kreálunk a kis konyhánkban. Jól van, azért nem kell halálra rémülni, ehetünk bármit, csak nem mindegy, miből mennyit. 

Fontos elolvasni az összetevőket az élelmiszereken, mert máris leleplezhetjük az eldugdosott kis sunyi cukrokat. De nem szerepelnek mindig szénhidrát vagy cukor néven, ettől is rejtettek. Gyakorta használnak álneveket, például hogy fruktóz, szacharóz, laktóz, maltóz, dextróz, glükóz, kalóz. Ja, nem, bocs, a kalóz az más, bár ő is lehet cuki, mondjuk a Johnny Depp. 🙂

Sikeres nyomozást és fogyizást!
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.