A ropogós, friss bagett zseniális kenyérféle, de sajnos elég gyorsan megszikkad – formájának és textúrájának köszönhetően. Ilyenkor már kevésbé népszerű, kivéve, ha egy kis trükkel újraélesztjük.
Például készíthetünk belőle krutont, vagyis pirított kenyérkockát, ami nagyon jól illik bármilyen sós krémleveshez betétként, de tehetjük salátába is, ahol kellemesen ropogós új állagot visz a különféle friss zöldségek közé. Érdemes nemcsak a klasszikus Cézár-salátába tenni, de más, színes, saját kompozíciókba is belekombinálni.
A felkockázott szikkadt kenyeret, bagettet megpiríthatjuk sütőben vagy serpenyőben, akár szárazon, de egy kis fűszervajjal vagy fűszeres olívaolajjal pirítva még finomabb ízeket adhat a kenyérkocka a salátánknak.
Az alábbi bagettes saláta könnyű vacsorának is tökéletes, de grillezett húsok mellé is igen kiváló, hiszen van benne kenyér és saláta is, más köret, kísérő már nem is szükséges hozzá.
Bagettes saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A bagettet vékony szeletekre vágjuk, felkockázzuk és megpirítjuk. A megpirított kockákat tálba tesszük. A paradicsomot és a lilahagymát felkarikázzuk, és a salátakeverékkel együtt a pirított bagetthez adjuk.
A salátaöntethez az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, a salátára locsoljuk, és összeforgatjuk. A tetejére szórjunk reszelt parmezánt.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!