Ismeritek a barramundit? Ausztráliában őshonos, és az egyik legegészségesebb és legfinomabb húsú hal. Szálkamentes, alacsony kalóriatartalmú, lágy ízű, amit érdemes kipróbálni – akár ebben a színes, gyömbéres rakott formában.
Óriás ausztrál sügér néven is ismeretes, a barramundi az ausztrál bennszülöttek elnevezése, és „nagy pikkelyű ezüsthalat” jelent. Pár éve hazánkban is tenyésztik, így beszerzése nem költséges, és egyre több helyen kapható. Vajpuha húsa nagyon sokféle módon felhasználható, jól fűszerezhető, és pillanatok alatt átsül. Az egyik legegészségesebb halnak tartják: 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, sok könnyen emészthető fehérjét, valamint kiemelkedő mennyiségű omega–3 telítetlen zsírsavat (500 mg/100 g), amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tilápiát és tőkehalat is.
Ebbe a színes, gazdag rakott fogásba a barramundi grillezve kerül, majd gyömbéres szósszal, brokkolival, karfiollal, répával és reszelt füstölt sajttal sül izgalmas és kiadós egytálétellé.
Grillezett rakott barramundi gyömbérrel
Hozzávalók:
Elkészítés: A filézett halat enyhén beszórjuk a halfűszerkeverékkel, és 2 órát hagyjuk hűvös helyen, hogy bevegye a fűszert, majd 5 percig grillezzük mindkét oldalán grillrácson vagy serpenyőben, félretesszük.
A sárgarépát vékony szeletekre, a brokkolit és a karfiolt ujjnyi szeletekre vágjuk, és roppanósra főzzük enyhén sós vagy ételízesítős vízben.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és világos rántást készítünk, ezután a tejet és tejföl is hozzákeverjük. A megtisztított gyömbért finom reszelőn lereszeljük, és elkeverjük a mártásban.
Egy nagyobb jénai tál aljára lerakjuk a brokkolit, erre rakjuk a karfiol felét, majd a halat kis ujjnyi darabokra szeleteljük, és rárakjuk a karfiolra, ezt befedjük a maradék karfiollal. A sárgarépaszeleteket a tetejére szépen körben sorba lerakjuk.
Az egészet nyakonöntjük a mártással, ezt eligazítjuk, majd a lereszelt sajtot egyenletesen elosztjuk rajta.
Mikrózzuk 10 percig 1 kw-tal, ezután pedig 5 percig grillezzük, hogy a sajt szépen ráolvadjon, az ízek pedig összeérjenek.
A kiszedésnél nagyon lényeges, hogy a tetejétől az aljáig jusson mindenkinek ebből a finom és egészséges ételből.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!