Írd be, mit keresel:

Színes rakottas a legegészségesebb hallal

Ismeritek a barramundit? Ausztráliában őshonos, és az egyik legegészségesebb és legfinomabb húsú hal. Szálkamentes, alacsony kalóriatartalmú, lágy ízű, amit érdemes kipróbálni – akár ebben a színes, gyömbéres rakott formában.

Cookta - 2016.08.07.
Színes rakottas a legegészségesebb hallal

Óriás ausztrál sügér néven is ismeretes, a barramundi az ausztrál bennszülöttek elnevezése, és „nagy pikkelyű ezüsthalat” jelent. Pár éve hazánkban is tenyésztik, így beszerzése nem költséges, és egyre több helyen kapható. Vajpuha húsa nagyon sokféle módon felhasználható, jól fűszerezhető, és pillanatok alatt átsül. Az egyik legegészségesebb halnak tartják: 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, sok könnyen emészthető fehérjét, valamint kiemelkedő mennyiségű omega–3 telítetlen zsírsavat (500 mg/100 g), amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tilápiát és tőkehalat is.

Ebbe a színes, gazdag rakott fogásba a barramundi grillezve kerül, majd gyömbéres szósszal, brokkolival, karfiollal, répával és reszelt füstölt sajttal sül izgalmas és kiadós egytálétellé.

Forrás:
Molnár Béla

Grillezett rakott barramundi gyömbérrel

Hozzávalók:

  • 75 dkg barramundi halfilé
  • 50 dkg brokkoli
  • 75 dkg karfiol
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 nagy pohár tejföl (12%)
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dl tej
  • halfűszerkeverék
  • őrölt színes bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 ujjnyi vastag és 3 cm hosszú gyömbérgyökér 

Elkészítés: A filézett halat enyhén beszórjuk a halfűszerkeverékkel, és 2 órát hagyjuk hűvös helyen, hogy bevegye a fűszert, majd 5 percig grillezzük mindkét oldalán grillrácson vagy serpenyőben, félretesszük.

A sárgarépát vékony szeletekre, a brokkolit és a karfiolt ujjnyi szeletekre vágjuk, és roppanósra főzzük enyhén sós vagy ételízesítős vízben. 

Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és világos rántást készítünk, ezután a tejet és tejföl is hozzákeverjük. A megtisztított gyömbért finom reszelőn lereszeljük, és elkeverjük a mártásban.

Egy nagyobb jénai tál aljára lerakjuk a brokkolit, erre rakjuk a karfiol felét, majd a halat kis ujjnyi darabokra szeleteljük, és rárakjuk a karfiolra, ezt befedjük a maradék karfiollal. A sárgarépaszeleteket a tetejére szépen körben sorba lerakjuk.

Az egészet nyakonöntjük a mártással, ezt eligazítjuk, majd a lereszelt sajtot egyenletesen elosztjuk rajta.
Mikrózzuk 10 percig 1 kw-tal, ezután pedig 5 percig grillezzük, hogy a sajt szépen ráolvadjon, az ízek pedig összeérjenek.

A kiszedésnél nagyon lényeges, hogy a tetejétől az aljáig jusson mindenkinek ebből a finom és egészséges ételből.

A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.