A csirkemell és a sült krumpli mindig sikert arat, de ezzel az új sütési módszerrel és pácolással, a friss fűszerekkel valami elképesztően szaftos és finom lesz. Érdemes kipróbálni, mert egyáltalán nem bonyolult, sőt!
Egyszerű, kb. egy óra alatt elkészíthető fogás, így nem kell órákat a konyhában tölteni, mégis finom és laktató ebédet tudunk feltálalni. A csirkemellet most nem előre pácoltam be, hanem először szép pirosra sütöttem, majd forrón került a fűszeres, kissé csípős pácba. A hús így is magába szívta a fűszeres ízeket, és nagyon finom omlós volt.
A sült krumpli is eltérő módon készült, és annak ellenére, hogy bő olajban sült, egyáltalán nem szívta magába a zsiradékot. Nagy előnye még, hogy nem kell mellette állni sütésnél: egyszerűen belepakoltam a serpenyőbe, és felöntöttem hideg, igen (nem elírás!!), teljesen hideg olajjal, a sütés végéig szinte rá sem kell nézni.
Fűszeres-szaftos csirkemell sült krumplival
Hozzávalók 2 személynek:
A fűszeres-szaftos csirkemellhez:
Elkészítés: Egy jénai tálba tegyünk 3 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a citromlevet, a csilipasztát (vagy erőspaprika-krémet), a kakukkfüvet és egy nagyobb csipet sót, majd keverjük össze. Ezután tegyük félre.
Mindkét csirkemellfilét egy éles késsel szeleteljük fel vagy lapjában vágjuk félbe, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
Egy serpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd helyezzük bele a hússzeleteket. Ezután kb. 10 perc alatt süssük mindkét oldalukat szép pirosra. Sütés közben ízlés szerint sózzuk, és őröljünk rá frissen színes borsot. Figyeljünk, nehogy sütés közben nagyon kiszárítsuk a húst!
Amikor a hússzeletek mindkét oldala szép pirosra sült, szedjük ki a zsiradékból, majd tegyük bele az előzőleg elkészített csípős-olajos keverékbe. Ezután alaposan forgassuk bele, majd fedjük le a jénait, és meleg helyen hagyjuk legalább fél órát állni a hússzeleteket a pácban, hogy az ízek kellően átjárják. Én felszeletelt paradicsomot is tettem mellé az olajba, és közben egyszer átforgattam a húst, hogy mindenhol jól átjárja a pác.
A sült krumplihoz:
Elkészítés: A krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd töröljük szárazra. Én most nem pucoltam meg, mert szép, sárga színű krumplit vettem, melynek vékony a haja, így csak egy dörzsis szivaccsal alaposan megsuvickoltam. Ezután ízlés szerint vágjuk fel hasábokra, majd szintén töröljük szárazra.
Egy serpenyőbe tegyük bele a hasábokra vágott krumplit, majd öntsük fel a HIDEG olajjal úgy, hogy jól ellepje. Ezután tegyük bele a pucolatlan fokhagymagerezdeket, majd tegyük fel a tűzre. Kezdjük el nagyobb lángon sütni, majd amikor az olaj már felforrósodott, vegyük kicsit lejjebb a lángot, és így süssük tovább. Amikor elkezd sülni a krumpli, akkor keverjük meg, hogy az esetleg leragad hasábok felszabaduljanak az edény aljáról.
Amikor a krumpli már kezd szép színt kapni, adjuk hozzá a kakukkfűágat és a zsályaleveleket, majd a fűszerekkel süssük szép pirosra.
Amikor a krumpli készre sült, szűrőkanállal szedjük ki a forró olajból, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Ezután ízlés szerint sózzuk, majd rögtön tálaljuk, hogy kívül jó ropogós, belül pedig finom puha maradjon. Állás közben sajnos a krumpli veszít a ropogósságából…
Tálaláskor helyezzük tányérra a sült krumplit, tegyük rá a pácolt csirkemellet, és ízlés szerint szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel, majd úgy kínáljuk. Tehetünk mellé még paradicsomszeleteket és sült fokhagymagerezdeket is, melyek nagyon finom krémesre sültek.