Nagyon egyszerű és egészséges, csupa zöldség fogás a francia tian, ami könnyen a nyár kedvence lehet: rém egyszerű és nagyon mutatós, köretként, de vegetáriánus egytálételként is megállja a helyét.
A tian eredetileg egy mázas cseréptál, vagyis sütőedény volt, ebben készítették a rakott ételeket, amiket aztán kemencében sütöttek meg. Ma már nem – feltétlenül – cseréptálban készül ez a színes, többféle zöldséggel készülő fogás, de ma már leginkább a rétegezési technikára vonatkozik az elnevezés.
A tianban ugyanis nem egymásra pakoljuk a rétegeket, hanem állítva vagy félig egymást fedve rakjuk le a színes zöldségeket, váltakozva, így nagyon mutatós, szemet és szájat vidító fogást kapunk, ugyanis így a zöldségek ízei is jobban összesülnek, összeérnek ebben a mediterrán egytálételben.
A tian tökéletes a nyáron oly népszerű, kiadós és kalóriát alig tartalmazó cukkini vagy a zsenge tök izgalmas felhasználásához, kerülhet bele padlizsán, paradicsom, hagyma, bármilyen szeletelhető színes zöldség, és persze provence-i fűszerkeverék, ha már Provence-ból származik ez a színes szuper fogás. A tetejére szórhatunk egy kis zsemlemorzsát, és bár az eredeti változatokban nem szerepel sajt, pedig a franciák igazi sajtimádó nemzet, mehet egy kis reszelt füstölt sajt vagy akár mozzarelladarabkák, morzsolt feta.
Színes tian (provence-i zöldségrakottas)
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, a szárat levágjuk, mindet vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánkarikákat félbevágjuk. Az így előkészített zöldségeket egy tiszta zacskóba tesszük, kb. 1 teáskanálnyi sót, 2 evőkanál olívaolajat, ízlés szerint frissen őrölt borsot és provence-i fűszerkeveréket szórunk rá, a zacskó száját összefogjuk, és a tartalmát alaposan összerázzuk, hogy mindenből mindenhova jusson.
Egy sütőtálba elkezdjük beleállítgatni a zöldégeket jó szorosan, váltakozva, hogy szép színes sorokat kapjunk, majd ha minden zöldség a tálban van, akkor alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, hogy a zöldségek saját gőzükben párolódjanak, süljenek.
30 perc elteltével a fóliát levesszük, és a füstölt sajtot a tetejére reszeljük, majd a sütőbe visszatolva 5 perc alatt ráolvasztjuk és -pirítjuk a sajtot.
Tálalhatjuk önmagában friss bagettel, vagy köretként, például roston sült csirkemell kísérőjeként.