Utazni, főzni, enni és olvasni egyszerre, az lenne ám csak jó, így egyesítve a legkedvesebb tevékenységeinket. Virtuálisan mindezt meg is tehetjük, hála Frances Mayesnek, aki lehetetlen könyveiben mesél Toscanáról, kalandjairól, szerencsére rengeteg receptet is megosztva az olvasóival.
A Napsütötte Toszkánát, az amerikai írónő első olasz témájú regényét és főleg az ebből készült filmet valószínűleg mindenki ismeri. Akinek tetszett, érdemes folytatnia az utazást Francesszel, mégpedig a Mindennapok Toszkánában című kötettel, ami épp húsz évvel az első könyv után játszódik. Húsz éve jár vissza a házaspár a Cortona melletti birtokukra, Bramasoléba.
Most már az unokájukat is viszik magukkal, helyiekké váltak, beilleszkedtek: barátaik és megszokott helyeik, szokásaik, ünnepeik vannak, ami állandó lehetőséget ad az írónőnek arra, hogy egy-egy konkrét receptet is becsempésszen a toszkán élmények és kalandok mellé.
Nemcsak saját receptjeivel, gyerekkorát idéző kedvenceivel, hanem itt-ott kóstolt mesés olasz fogásokkal ismertet meg minket – négy évszakra hangolva, mindig a szezon szerint ajánlja az izgalmas finomságokat – szerencsére részletes recepttel, így ha valakinek kedve támad, rögtön el is készítheti, legyen az cukkinis palacsinta, osso buco, szedres crostata, árpagyöngysaláta, őszibarackpite vagy épp ez a körtés csokoládés felfújt.
Körtés csokiszuflé
Hozzávalók 6 adaghoz:
Elkészítés: A csokoládét összetördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, majd hagyjuk kicsit hűlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz adjuk a cukrot, és habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, a rumot és a kávét, jól elkeverjük, majd a langyosra hűlt vajas csokoládét is belekeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a csokis masszába forgatjuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
A körtéket meghámozzuk, majd mindegyiket 1-1 kivajazott szufléformába ültetjük, és köré kanalazzuk a masszát.
Egy tepsibe állítjuk a formákat, köré vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Azon melegében tálalható, kínálhatunk mellé vaníliafagyit vagy vaníliasodót.